Sâmbătă, 11 mai a. c., Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a organizat, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, a doua etapă a Concursului interjudețean pentru liceeni „Student pentru o zi”, cea destinată elevilor din clasele a XI-a.
Aflat la cea de-a XIII-a ediție, concursul a reunit 105 echipe, formate din elevi de clasa a XI-a de la colegii și licee din județele Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui. Cei peste 320 de elevi participanți, alături de cele aproximativ 90 de cadre didactice coordonatoare care i-au însoțit, au avut oportunitatea de a trăi o experiență inedită, într-o atmosferă specifică unui campus universitar, menită să le ofere o perspectivă privind viitorul lor academic.
Etapa pentru elevii claselor a XI-a s-a desfășurat sub forma unui concurs tematic pe echipe, la disciplinele Alimentație Publică & Chimie, Biologie, Comunicare și Relații Publice & Limba și Literatura Română, Economie, Filosofie, Geografie & Ecologia și Protecția Mediului, Informatică & Robotică, Ingineria Produselor Alimentare & Controlul și Expertiza Produselor Alimentare, Istorie, Jocuri Educaționale Creative și Recreative, Limba și Literatura Franceză, Proiectare Asistată în AutoCAD, Psihologie, Sisteme Electrice și Energetice și Turism.
Evenimentul s-a bucurat de prezența doamnei Ligia Deca, ministrul educației, care a efectuat o vizită informală la USV, gazdă fiind domnul prof. univ. dr. Mihai Dimian, rectorul USV. Astfel, pe lângă vizitele în sălile de curs și laboratoare, demonstrații cu echipamente performante, prezentarea bazei sportive, elevii și profesorii însoțitori au purtat discuții libere și au avut un schimb de impresii cu ministrul educației și cu rectorul USV.
În cadrul experienței „studențești”, participanții au servit masa la Restaurantul USV, au socializat cu studenții voluntari și cu cadrele didactice implicate în organizarea concursului. Profesorii coordonatori au participat la workshopul Tradiție și modernitate în educație, susținut de doamna Ana-Maria Chelș, psiholog la Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră al USV. Activitățile artistice au fost organizate de Casa de Cultură a Studenților, care a oferit oaspeților, pe parcursul zilei, un spectacol de teatru, pus în scenă de studenții trupei Fabulinus USV, și un concert de muzică folk cu trupa Simbol și Andrei Cicioc.
Elevii s-au bucurat de aprecierile comisiilor de concurs din cadrul facultăților USV implicate în această etapă, precum și de cele ale conducerii universității. Toți elevii câștigători au primit premii interesante, iar membrii echipelor clasate pe locul I au obținut dreptul de a fi înmatriculați pe locuri fără taxă, pentru anul academic 2025-2026.