O experiență de învățare a limbii române ca limbă străină, în cadrul Lectoratului de limbă română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava la Universitatea Națională „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți (UNYF), Ucraina:
„Bună ziua!
Mă numesc Olena Skliarova și sunt originară din Horlivka, regiunea Donețk, dar trăiesc la Cernăuți de aproape 9 ani. Acum nouă ani, mă gândeam că am venit la Cernăuți doar pentru două săptămâni, dar războiul a schimbat planurile mele. În noul meu oraș, am terminat școala (clasele a X-a și a XI-a). După aceea, am vrut să studiez la Universitatea Națională „Iuriy Fedkovych” din Cernăuți, la Facultatea de Filologie, la specializarea 014.01, Învățământ media (Limba și literatura ucraineană). Înainte de anul 2014, eu vorbeam doar în limbă rusă, dar am învățat limba ucraineană la școală. Am început să vorbesc în limba ucraineană abia la sfârșitul anului I, la universitate. Am fost șefa parlamentului studențesc al Facultății de Filologie, din anul al III-lea până în anul al IV-lea. Am absolvit și studii de master în cadrul specializării 035 Filologie (Limba și literatura ucraineană) și am primit o diplomă cu onoruri în anul 2021.
Îmi place să fac fotografii, să ascult muzică și podcasturi, să citesc diferite cărți, să mă uit la filme și să fac umor (de tipul „stand-up commedy”). În anul 2022, am dorit să citesc câte ceva și din literatura română în limba ucraineană. Am vrut să citesc mitologie română. Atunci am cunoscut mai bine Catedra de Filologie Română și Clasică. Mai întâi, am citit proză de Mihai Eminescu și tot atunci am citit din opera lui Tristan Tzara „Prima aventură cerească a domnului Antipyrine” și „Inima de gaz”. Când am înțeles că nu sunt multe texte care să aibă traducere în limba ucraineană și am început să învăț singură limba română, timp de 7 luni. Doamnele Profesoare de la Catedra de Filologie Română și Clasică mi-au spus despre cursurile de limbă română ca limbă străină, organizate în cadrul Lectoratului de limbă română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava la UNYF. Când am început să studiez limba română prin intermediul cursurilor ținute la Lectorat, am cunoscut mulți oameni interesanți și acum îmi sunt prieteni buni. În tot acest timp, cât am frecventat cursul, am simțit că am sprijin și, tocmai de aceea, continui să studiez limba română într-un mod foarte serios. Eu am decis să mă înscriu la cursul acesta în luna septembrie 2022, la nivelul A1-A2, deoarece n-am știut la ce nivel eram.
Începând din octombrie 2022, am mers la cursuri și am rezultate foarte bune. Profesoara mea, doamna Ioana-Daniela Bălăuţă, lectorul de limba română al USV, explică ușor diferite informații foarte interesante. Însă, chiar dacă avem o temă mai grea, tot nu-i o problemă. După fiecare lecție, eu plec acasă și repet materialul nou. Pe lângă asta, ascult muzică și diferite podcasturi în limba română, citesc cărți, fac diferite exerciții aplicative de gramatică. Îmi place să învăț limba, să cunosc literatura și cultura română. În timpul liber, eu studiez fiindcă vreau să continui drumul meu și la Catedra de Filologie Română și Clasică. Datorită Lectoratului de limbă română al USV, am început să înțeleg și să știu mai bine limba română. Mă bucur mult că am posibilitatea de a învăța prin intermediul cursurilor organizate de Lectoratul USV. Studierea limbii române la Lectorat este o experiență unică și foarte interesantă. Cred că întotdeauna trebuie să valorifici o astfel de șansă. Am frecventat multe și diferite cursuri de limbi străine: engleză, germană, dar cursurile de limba română de la Lectoratul USV sunt cele mai bune dintre toate cele pe care le-am urmat. Mai mult decât atât, abia aștept fiecare lecție a noastră.
Adresez mulțumiri Catedrei de Filologie Română și Clasică a UNYF și Lectoratului de limbă română al USV la UNYF, Cernăuți, pentru posibilitatea de a învăța și de a cunoaște limba română, pe care aș dori să o aprofundez și chiar să o utilizez apoi în domeniul profesional.”
Precizăm că, la finalul mesajului primit de la Olena, aceasta ne-a mărturisit că, în această toamnă, dorește să se înscrie la programul de licență Filologie română din cadrul UNYF.