Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava a decernat academicianul Leon Dănăilă titlul de Doctor Honoris Causa.
Familia academică suceveană este mai bogată. Senatul Universităţii ”Ştefan cel Mare” a conferit titlul de Doctor Honoris Causa academicianului Leon Dănăilă, cel mai reputat neurochirurg român, o somitate a lumii medicale, supranumit şi sculptorul de creiere. De jumătate de secol, medicul Leon Dănăilă operează pe creier şi salvează vieţile şi minţile pacienţilor săi. Un neurochirurg celebru în lume, care şi-a dedicat toată viaţa meseriei, spitalului şi bolnavilor, aşa cum el însuşi a declarat în faţa auditoriului sucevean: ”Am dat sănătate şi viaţă din propria mea sănătate şi viaţă”. Rezultatele studiilor şi cercetărilor sale, comparabile cu cele ale celor mai renumite clinici de neurochirurgie din lume, precum şi profilul său de membru al ilustrei elite mondiale l-a făcut şi pe rectorul Universităţii ”Ştefan cel Mare”, profesorul universitar doctor inginer Adrian Graur, să propună acordarea celui mai înalt titlu. ”Este o onoare pentru noi să-i oferim academicianului Leon Dănăilă titlul de Doctor Honoris Causa”, a declarat rectorul Adrian Graur, în cadrul ceremoniei de decernare care a avut loc marţi, 12 aprilie, în auditoriumul Joseph Shmitdt. Comisia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa îl are în calitate de preşedinte pe rectorul universităţii, Adrian Graur, membrii acesteia fiind profesorul universitar doctor Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, profesorul universitar doctor Ştefan Florian, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iulia Haţieganu” Cluj-Napoca, profesorul universitar doctor Ion Poeată, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, conferenţiarul universitar doctor Aurel Constantin Costea, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara, conferenţiarul universitar doctor Margareta Grudnicki şi profesorul universitar doctor Aurel Burciu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
Profesorul Leon Dănăilă s-a născut la 1 iulie 1933 la Darabani, în judeţul Botoşani. S-a angajat medic la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gheorghe Marinescu”, în anul 1961, iar din 1981 a înfiinţat secţia VII de neurochirurgie vasculară şi microneurochirurgie, singura din ţară şi la acest moment. Este unicul neurochirurg din România care a operat anevrismele sistemului arterial vertebro-bazilar, a efectuat primele studii de microscopie electronică asupra maladiei Alzheimer, a introdus microscopul operator şi laserul şi are zeci de astfel de pionierate în domeniul neurochirurgiei, la nivel naţional şi internaţional. Ca să înţeleagă şi mai bine cum funcţionează creierul uman, Leon Dănăilă a urmat şi cursurile facultăţii de Filosofie şi Psihologie pe care le-a absolvit în acelaşi an în care devenea doctor în ştiinţe medicale, 1972. S-a specializat de-a lungul vremii, colaborînd cu universităţi din New York, Budapesta, Edinburgh, Moscova, Paris, Bruxelles dar şi alte centre de prestigiu, deţine 18 brevete de inventator şi 10 de inovator, are o impresionantă activitate publicistică semnând sute de cărţi şi articole şi este membru titular al Academiei Române din 2004.
Aşa numitul sculptor de creiere, renume pe care el însuşi l-a generat ca urmare a unei cărţi publicate în 1998, intitulată ”Sculptură în creier”, este un exemplu de performanţă şi modestie, o personalitate covârşitoare, conştientă de valoarea sa profesională, dar mai ales umană. Academicianul Leon Dănăilă a făcut până la cei 78 de ani ai săi peste 40.000 de operaţii chirurgicale. Şi ca să înţelegem dimensiunea fenomenului, profesorul Ştefan Florian, prezent la festivitate, ne-a explicat că cel ce este considerat părintele neurochirurgiei moderne, profesorul Yasargil, a declarat la 80 de ani că efectuase într-o viaţă 10.000 de operaţii – un număr considerat atunci impresionant pentru audienţă. În concluzie, academicianul român Leon Dănăilă este fără doar şi poate, aşa cum scrie şi în Laudatium, un exemplu de erudiţie şi profesionalism atins de scânteia divină. Conferirea titlului de Doctor Honoris Causa aduce strălucire corpului academic al Universităţii Ştefan cel Mare, a mai spus rectorul Adrian Graur.
Acesta este cel de-al 58-lea titlu de Doctor Honoris Causa conferit de Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava. (articol Alina MIhăescu)