Comunicat de presă
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava atrage atenţia asupra situaţiei îngrijorătoare existente în învăţământul preuniversitar din oraşul Bălan, judeţul Harghita, unde activităţile didactice sunt suspendate de o săptămână la Grupul Şcolar Liviu Rebreanu şi grădiniţe, iar la cele două şcoli generale orele sunt de 30 minute cu pauze de 5 minute, din cauza temperaturilor scăzute existente în spaţiile de învăţământ.
Universitatea „Ştefan cel Mare” susţine demersurile efectuate de către conducerile unităţilor de învăţământ din oraşul Bălan pe lângă factorii de decizie la nivel judeţean şi naţional şi solicită o rezolvare urgentă a acestei situaţii inacceptabile într-o ţară a Uniunii Europene.
Dacă autorităţile responsabile nu vor rezolva această problemă până la finalul acestei luni, Universitatea „Ştefan cel Mare” va iniţia o campanie de donaţii publice pentru susţinerea Grupului Şcolar „Liviu Rebreanu” din oraşul Bălan, unde situaţia este cu atât mai critică cu cât elevii claselor terminale se vor afla în imposibilitatea recuperării materiei aferente şi a pregătirii corespunzătoare pentru examenul de bacalaureat.
În oraşul Bălan, din judeţul Harghita, sunt 5 instituţii de învăţământ: 1 grădiniţă cu două structuri, Clubul Elevilor, 2 şcoli generale şi un liceu cu un total de 1.242 de elevi şi preşcolari. După închiderea minei de cupru, s-a ajuns ca numărul persoanelor angajate să fie mai mic de 10% din totalul populaţiei oraşului. Această situaţie a generat acumularea de datorii către Societatea Comercială Harghita Gaz SA, care a decis suspendarea distribuirii gazelor către unităţile de învăţământ.
Grupul Şcolar „Liviu Rebreanu” are o echipă performantă, care a obţinut fonduri europene pentru sprijinul activităţilor desfăşurate cu elevii săi şi a avut un procent de promovare a examenului de bacalaureat din 2011 de 85%, examen susţinut de absolvenţii săi în cadrul centrului de examinare „Joannes Kajoni” din Miercurea Ciuc. Considerăm că s-au gospodărit bine până acum din puţinul pe care l-au avut, iar situaţia creată este generată de sistemul de finanţare şi nu de administraţia unităţilor de învăţământ.
Prof. dr. Mihai Dimian
Director Departament de Relaţii Publice şi Comunicare
Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava