Trei cadre didactice de la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) au participat, în ziua de 12 decembrie a.c., la conferinţa regională „România redevine verde – trei paşi fără întoarcere | Un nou Cod Silvic, o campanie de împădurire fără precedent, o strategie de digitalizare”, organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN. Este vorba despre prof. univ. dr. ing. Laura Bouriaud și conf. dr. ing. Liviu Nichiforel, care au fost prezenți în cadrul panelului privind legislația silvică, și de domnul dr. ing. Olivier Bouriaud, prezent în cadrul panelului dedicat digitalizării sectorului forestier. De asemenea, la conferință au participat domnul Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Ionuț-Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, doamna Mihaela Frăsineanu, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, domnul Dan Iacob, director în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Gabriel Oltean, consilier în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și alții.
Discuțiile s-au axat pe expunerea noutăților aduse de proiectul noului cod silvic și pe evidențierea oportunităților rezultate din acțiunile de împădurire la nivel național prin PNRR. Un al treilea subiect abordat a fost acela al utilizării imaginilor satelitare și a sistemelor de supraveghere video pentru monitorizarea stării pădurilor și descurajarea tăierilor ilegale.
În ultimii ani, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a contribuit activ la modernizarea și actualizarea strategiei forestiere naționale și a legislației silvice, punând la dispoziția Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor studii și documente relevante pentru formularea de politici publice pe sectorul forestier și facilitând procese de consultare în deplină transparență a tuturor facturilor interesați. Desfășurarea de activităţi privind dezvoltarea și inovarea politicilor de mediu și management forestier este o direcție prioritară a tuturor proiectelor de cercetare la care participă cadrele didactice ale Facultății de Silvicultură din cadrul USV. Dintre acestea, amintim aici: proiectul Pro-USV-Biom (Proiect de dezvoltare instituţională pentru creşterea performanţelor şi a capacităţii de cercetare, dezvoltare şi inovare interdisciplinară în domeniul bioeconomie), proiectul SAFEClim (Evaluarea integrată a evoluției ofertei de servicii ecosistemice ale pădurilor României sub influența schimbărilor climatice) sau proiectul Informa (Science-based integrated forest mitigation management made operational for Europe).