În perioada 10–11 mai a.c., șase studenți ai Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), dintre care cinci de la specializarea Comunicare și Relații Publice (anul II), coordonați de asist. univ. drd. Mădălina Toma, și o studentă de la specializarea Limba și literatura engleză – Limba și literatura română, coordonată de lector univ. dr. Codruț Șerban, au participat cu succes la Best Letters Colloquia, cel mai mare colocviu național destinat studenților din domeniul științelor umaniste, manifestare științifică organizată de Facultatea de Litere a Universității din București. Evenimentul a reunit 180 de participanți, 60 de moderatori, însoțitori, membri ai juriilor și ai comitetului științific și 40 de voluntari.
Ajuns la ediția a XII-a, colocviul reunește anual studenți și masteranzi din centre universitare de prestigiu din România, promovând cercetarea în domenii precum literatură română, teorie literară, lingvistică, studii culturale, didactică, științe ale comunicării și științe administrative. Cu cele mai multe secțiuni tematice din țară dedicate studiului filologic și cultural, evenimentul s-a desfășurat în cadrul unei structuri complexe, cu paneluri specializate și jurii formate atât din cadre universitare, cât și din profesioniști ai industriei culturale și de comunicare.
În urma unei selecții riguroase organizate de comitetul științific al colocviului, studenții USV au fost acceptați la secțiunea Științe ale comunicării și la secțiunea Literatură universală și comparată, fiind, astfel, singurii reprezentanți din nordul României la aceste categorii. Cei șase participanți și lucrările lor sunt:
- Otilia Gradinari – „Voice-over-ul generat de AI: între inovație și efectul Uncanny Valley”
- Andreea Gheliuc – „Meme-urile și impactul lor în viralizarea evenimentelor. Studiu de caz Romanian Creative Week”
- Dorina Craveț – „Impactul platformelor digitale asupra comunicării politice din România”
- Vladimir Olaru – „Politica meme-urilor: viralizare și efect asupra electoratului”
- Bianca Madonici – „Impactul comunicării nonverbale în mediul academic”
- Ioana-Alexandra Prisacariu – „From Cornucopianism to Apocalypticism: The Collapse of the American Environmental Imaginary in Helena Maria Viramontes’ Under the Feet of Jesus”
Studenții USV au concurat alături de reprezentanți ai Universității din București și Universității de Vest din Timișoara, iar lucrările lor au fost remarcate pentru creativitate, rigoare științifică și actualitate.
La finalul colocviului, studenții suceveni au obținut următoarele premii:
- Otilia Grădinari a obținut Premiul II oferit de comisia științifică a colocviului.
- Dorina Craveț a fost distinsă cu singurul Premiu Special acordat de juriul profesioniștilor din domeniul comunicării, compus din Alina Buzatu (Head of Strategy, Cheil Centrade), Sânziana Șerbănescu (Managing Partner, CAP) și Valentina Vesler (Director de comunicare, VALVIS Holding – AQUA Carpatica).
Participarea și rezultatele obținute de studenții suceveni la Best Letters Colloquia confirmă nivelul ridicat de pregătire academică din cadrul USV și capacitatea tinerilor cercetători filologi de a se impune în competiții naționale de anvergură. Această primă participare reprezintă un pas important pentru consolidarea vizibilității universității în domeniul științelor comunicării.