Ca urmare a participării domnului prof. univ. dr. Ștefan Purici, Prorector cu imaginea universității, relații internaționale și dezvoltare europeană al USV, la Conferința Internațională „Europa Carpaților”, care a avut loc în Krasiczyn (Polonia), în perioada 16-17 februarie 2019, Marek Kuchciński, mareșalul Seimului Republicii Polone (Camera inferioară a Parlamentului polon), a adresat Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava o scrisoare de mulțumire, deschizând astfel o nouă direcție de dialog între cele două instituții.
În scrisoarea sa, referindu-se la intervenția reprezentatului USV, Marek Kuchciński a mărturisit faptul că a „ascultat cu mult interes și respect expunerea” […], care, în opinia sa, „a atins chestiuni importante și interesante”. Acesta a apreciat faptul că „discuțiile care au avut loc pe parcursul celor patru sesiuni de dezbateri cuprinse în programul de anul acesta al conferinței, prin împărtășirea unor idei privind viitorul Europei Centrale și de Est, precum și prin reflectarea asupra modalității în care Carpații pot fi promovați în Europa și în întreaga lume, reprezintă o reală oportunitate”, la nivel diplomatic și academic. Reamintim faptul că, în cadrul panelului intitulat „Calea oamenilor înțelepți – despre viitorul Europei Centrale”, moderat de domnul prof. univ. dr. Jan Malicki, Directorul Centrului pentru Studii Est-Europene din cadrul Universității din Varșovia, reprezentanții universităților membre ale Collegium Carpathicum au discutat două subiecte ce au provocat mare interes în rândul participanților: 1. factorii care stimulează și cei care împiedică cooperarea între statele Europei carpatice; 2. cum văd reprezentanții mediului academic viitorul națiunilor din această regiune.
Pornind de la ideea că „Regiunea carpatică nu se identifică numai cu o lungă și bogată istorie, ci, de asemenea, cu viitorul ei, iar în acest sens, o inițiativă simbolică și importantă prin faptul că poate deveni un element – cheie în cadrul Inițiativei celor Trei Mări este Via Carpatia”, Marek Kuchciński consideră că „odată realizat, acest extraordinar proiect de transport poate deveni un drum al viitorului”.
În finalul scrisorii, Marek Kuchciński își exprimă speranță că „asemenea dezbateri, la cel mai înalt nivel, vor mai avea loc, acestea jucând un rol foarte important în intensificarea cooperării la nivel regional și parlamentar. Expunerea unor poziții și discuțiile de substanță între prieteni ajută la generarea unor eforturi comune cu rezultate fructuoase”.