Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei (FSE) din cadrul Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava a participat, în perioada 2 – 7 decembrie 2019, la International Week in Teacehr Education. Evenimentele au fost organizate la Institutul de Cercetare în Educatie la nivelul învățământului primar și Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universitatii „Friedrich-Alexander” din Erlangen-Nurenberg, Germania, universitate cotată pe al doilea loc în Europa în Reuters Innovation Ranking. La activități au fost prezenți profesori responsabili cu internaționalizarea din mai multe universități din Europa, Africa și Asia. Din România, singura universitate prezentă a fost USV, care și-a manifestat deschiderea pentru colaborările viitoare și pentru participarea ca partener în proiecte de formare și cercetare.
Facultatea de Științe ale Educației din cadrul USV a fost reprezentată de conf. univ. dr. Otilia Clipa, cea care a inițiat și dezvoltat parteneriatul Erasmus+ semnat între cele două universități. În cadrul acestui contract Erasmus+, una dintre studentele facultății, Aioanei Daniela, din anul III, programul de studii Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, a fost beneficiara unei mobilități de învățare pe durata unui semestru în cadrul universității din Germania. Experiența a fost una extrem de benefică pentru studentă, deoarece a avut ocazia să studieze în spațiul german, în cadrul uneia dintre universitățile de top, iar aprecierile pentru responsabilitatea și profunzimea tratării subiectelor academice manifestate de către studentă au contribuit la optimizarea colaborării dintre facultăți.
Deplasarea în Germania a condus la semnarea unor noi acorduri Erasmus+ și la dezvoltarea de noi parteneriate pentru cercetare și formare în domeniul științelor educației, pe tema mijloacelor digitale care pot fi introduse în procesul didactic pentru studenți. Programul a fost intens și a presupus prezentarea ofertelor universităților prezente și interacțiunea pe parcursul atelierelor de formare din programul zilnic al săptămânii, precum și propuneri de colaborări în formarea profesorilor și participări la conferințele organizate în anul 2020 de către USV. Au fost organizate ateliere de formare în cele trei sedii principale ale universității: la Nurenberg, Erlangen și Furth, spații de învățare și formare pentru studenți (Laboratorul de scriere academică) și pentru profesori (Laborator de inovare a învățării).
O altă activitate interesantă a constituit-o vizita la Școala Internațională din Franconia, Erlangen, unde director al Departamentului de Științe este profesorul român Constantin LOMACA, care a fost prezent la activitățile de formare din cadrul proiectului AmbasaDOR de BUCOVINA și care a realizat activități interesante pentru profesorii români. În Erlangen, domnul profesor a prezentat școala și modalitățile de proiectare și evaluare din cadrul curriculum-ului aplicat pentru acest tip de școală. Modalitatea de concepere și scriere a acestor documente pe platforma digitală sunt elemente care vor fi prezentate în luna februarie (24 februarie 2020) la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în cadrul unei activități de formare pe tematica evaluării pentru învățare. Astfel, proiectul derulat în luna iulie 2019 s-a dovedit a fi unul foarte bogat în sensuri noi, dezvoltate în timp.
Participarea la această activitate de formare a mai permis și inițierea unor discuții privind realizarea de parteneriate între studenţii Universităţii „Ștefan cel Mare” Suceava și studenţi din alte universități europene, privind oferta educațională şi de cercetare din domeniul educaţional și organizarea de către USV a conferinței internaționale ATEE 2020 (Asociația Europeană de Formare a Profesorilor), care va avea loc la Suceava în luna aprilie 2020 (http://atee2020.education/).