Vasile Dospinescu
(09 mai 1945-1 noiembrie 2011)
Pe 1 noiembrie 2011 a trecut în nefiinţă Profesorul, Omul de cultură, Lingvistul VASILE DOSPINESCU, un om despre care se poate spune că era, prin inteligenţă, eleganţă şi rafinament, prototipul profesorului universitar. Profesorul devenit mentor căruia zeci de generaţii de studenţi îi datorează nu doar informaţii şi competenţe, nu doar ştiinţă şi comportament, ci un anume fel de a fi. Prezenţa lui, sclipitoare, crea discipoli, insufla energii, construia personalităţi. Membru al seminariilor de cercetări în ştiinţele limbajului de la Universitatea din Bordeaux, ERSSAB şi TELANCO, conducător de doctorat în domeniul Filologie, Profesorul Vasile Dospinescu a fost o figură emblematică a învăţământului superior românesc, creator de şcoală, mentor pentru generaţii de discipoli. Şcoala filologică suceveană îi datorează enorm. Spiritul său problematizant, inteligenţa sa sclipitoare, curiozitatea sa interogativă se asociau cu generozitatea unui bon viveur, care făcea din bucuria de a trăi scopul în sine al vieţii. Lingvist fiind, cu predispoziţii către jocul de scenă (a fost atras în studenţie dacă nu de o carieră teatrală în sine, de bucuriile oferite de jocul actoricesc), folosea discursul cu inteligenţa celui care ştie că fiinţa umană trăieşte în planuri multiple, cu un puternic sentiment al relativului. De aici, umorul şi căldura sa. De aici, de asemenea, încrederea în cuvînt. Un echilibrat, trăind cu convingerea că scopul vieţii este armonia în sine, Profesorul ştia să joace diferite roluri, dar îl stăpînea perfect pe acela al magistrului. Un om care credea în forţa cuvîntului şi în misiunea sa de profesor.
Născut pe 9 mai 1945, Profesorul Vasile Dospinescu a făcut studii gimnaziale la Liceul „Constantin Negruzzi”, apoi studii liceale la Liceul „Mihai Eminescu” din Iaşi. A studiat limba şi literatura franceză şi limba şi literatura română la Universitatea „Al. I. Cuza” din acelaşi oraş, universitate unde şi-a susţinut şi teza de doctorat, intitulată „Semiotică şi discurs didactic”, în domeniul lingvisticii generale.
După ce, la începutul carierei, a fost profesor de limba franceză la Liceul „Mihai Eminescu” din Iaşi şi după o scurtă, dar remarcabilă activitate de traducător, Profesorul Vasile Dospinescu şi-a legat destinul de evoluţia Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava: ca asistent, apoi ca lector, conferenţiar şi, în cele din urmă, ca profesor al acestei Universităţi, Profesorul Dospinescu a desfăşurat o intensă activitate didactică şi ştiinţifică. A publicat numeroase cărţi şi articole de referinţă în domeniul lingvisticii franceze şi româneşti, apreciate de reputaţi cercetători din ţară şi din străinătate. A predat cu pasiune şi cu un farmec indiscutabil cursuri şi seminarii de limba franceză multor generaţii de studenţi şi masteranzi. A coordonat cu profesionalism numeroase lucrări de grad şi şi-a asumat în ultimii ani conducerea de teze de doctorat. Profesorul Vasile Dospinescu a fost un adevărat mentor pentru mulţi dintre colegii săi mai tineri, care i-au admirat întotdeauna echilibrul, simţul umorului, simţul măsurii şi, în cel mai înalt grad, calitatea pregătirii ştiinţifice – vorbea limba franceză mai cu miez, mai corect şi mai nuanţat decât mulţi dintre francezii înşişi, fie ei şi profesori universitari. Ca şef de catedră, ca director al Bibliotecii Universităţii „Ştefan cel Mare” sau ca membru în Senatul acestei Universităţi, Vasile Dospinescu s-a implicat ferm, dar cu fineţe în toate problemele instituţiei, căutând cu tact soluţiile cele mai corecte. Chiar şi în perioada în care a fost lector de limba română la Universitatea „Michel de Montaigne” din Bordeaux (Franţa), Profesorul Vasile Dospinescu a participat la viaţa comunităţii academice sucevene. Pentru meritele sale didactice şi ştiinţifice, domnul prof. univ. dr. Vasile Dospinescu a fost răsplătit în 2004 cu Meritul pentru învăţământ în grad de comandor de preşedenţia României. Prestigioase instituţii din străinaătate au apreciat, de asemenea, activitatea Profesorului Vasile Dospinescu. I s-a decernat, în 1997, medalia „Académie du Var” (Academie al cărei membru a fost), pentru activitatea de răspândire a limbii şi culturii franceze, iar în 2008 titlul Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques (acordat de Ministerul Educaţiei Naţionale, al Învăţămîntului Superior şi al Cercetării, prin decret al Primului Ministru al Franţei).
Dincolo de prestigiul didactic şi ştiinţific al domnului profesor univ. dr. Vasile Dospinescu, vor rămâne întotdeauna în amintirea colegilor zâmbetul său de bon vivant, enunţurile sintetice prin care-şi exprima iubirea nemăsurată pentru băieţii lui şi tandreţea nemărginită pentru soţia lui, gesturile mărunte de generozitate cotidiană faţă de cei din jur. Să împrumutăm titlul unei emisiuni celebre a unui alt profesor, pe care domnul profesor univ. dr. Vasile Dospinescu îl cunoştea şi îl admira, şi să ne luăm rămas bun: Merci, professeur!