În zilele de 16 și 17 februarie 2019, Universitatea de Stat Est-Europeană din Przemyśl (Polonia) a găzduit reuniunea reprezentanților universităților partenere din cadrul Consorțiului universitar Collegium Carpathicum. Coordonatorul proiectului din partea universității sucevene este domnul prof. univ. dr. Ștefan Purici, Prorector cu imaginea universității, relații internaționale și dezvoltare europeană, domnia sa participând la lucrările reuniunii. În acest an universitar, activitatea consorțiului se bazează pe schimburi academice între universitățile partenere, în diverse domenii, cu sprijinul a două granturi de finanțare: „Collegium Carpathicum – Regional Universities Network” (coordonat de Universitatea din Varșovia) și „Collegium Carpathicum – Non-EU Perspective” (coordonat de Universitatea Precarpatică „Vasyl Stefanyk” din Ivano-Frankivsk).
Precizăm faptul că USV a primit vizita profesorului Waldemar Deluga de la Universitatea din Ostrava (Republica Cehă), care a susținut două prelegeri în luna ianuarie a acestui an, urmând ca, începând cu 25 februarie, până la finalul anului universitar 2018-2019, la Suceava să conferențieze cadre didactice și cercetători din cadrul universităților partenere: Andrii Zamoroka (Universitatea Națională Precarpatică „Vasyl Stefanyk” din Ivano-Frankivsk), Kazimierz Jurczak (Centrul pentru Studii Est-Europene din Varșovia / Universitatea Jagiellonă din Cracovia), Pauline Szeląg ( Universitatea de Stat Est-Europeană din Przemyśl) și Adam Balcer (Centrul pentru Studii Est-Europene din Varșovia).
Din partea universității sucevene, au fost selectați pentru a susține o serie de prelegeri conf. univ. dr. Marcel Mîndrescu (Facultatea de Istorie și Geografie), lector univ. dr. Radu Bruja (Facultatea de Istorie și Geografie) și lector univ. dr. Mariana Șovea (Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării), care se vor deplasa la Universitatea din Ostrava (Republica Cehă) și Universitatea de Stat Est-Europeană din Przemyśl (Polonia).
Pe lângă chestiuni administrative, legate de calendarul și desfășurarea prelegerilor programate pentru anul academic 2018-2019, clarificarea unor aspecte financiare, stabilirea acțiunilor viitoare, întâlnirea din Polonia a inclus și o importantă dezbatere organizată în cadrul Conferinței internaționale „Europa Carpaților”, patronată de Domnul Marek KUCHCIŃSKI, mareșalul Seimului Republicii Polone. Participanții, reprezentanți ai structurilor parlamentare, guvernamentale, universitare, ai autorităților publice și unor organizații civice din Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Ucraina, au avut posibilitatea să audieze, să formuleze întrebări sau să vină cu propriile interpretări pe marginea unor subiecte de importanță majoră pentru națiunile din zona Carpaților, subiecte structurate pe 4 paneluri: „Eroii obișnuiți ai libertății”, „Calea oamenilor înțelepți – despre viitorul Europei Centrale”, ”Istoria și turismul în Carpați”, „Infrastructura Europei Centrale”.
În cadrul panelului intitulat „Calea oamenilor înțelepți – despre viitorul Europei Centrale”, moderat de domnul prof. univ. dr. Jan Malicki, Directorul Centrului pentru Studii Est-Europene din cadrul Universității din Varșovia, reprezentanții universităților membre ale Collegium Carpathicum au discutat două subiecte ce au provocat mare interes în rândul participanților: 1) factorii care stimulează și cei care împiedică cooperarea între statele Europei carpatice; 2) cum văd reprezentanții mediului academic viitorul națiunilor din această regiune. Rectori și prorectori din Budapesta, Ivano-Frankivsk, Ostrava, Prešov, Przemśyl, Suceava și Varșovia au adus în discuție aspectele pe care le-au considerat a fi importante pentru depășirea întârzierii istorice în dezvoltarea socio-economică a regiunii, au punctat direcțiile pe care se poate manifesta individualitatea zonei și avantajele acesteia, au meditat asupra perspectivelor culturale și geopolitice ale Europei Centrale și de Est.