Prin Hotărârea Consiliului Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) din 1 august 2024 s-a acordat avizul favorabil pentru autorizarea de funcționare provizorie a programului de licență în Medicină (6 ani de studiu – 360 de credite) propus de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV). Capacitatea de școlarizare avizată este de 60 de studenți pe an de studiu. Informațiile asociate programului au fost transmise către Ministerul Educației în vederea actualizării Hotărârii de Guvern (HG) nr. 412/2024 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/ programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2024 – 2025, procesul de admitere urmând a fi organizat după data publicării HG în „Monitorul Oficial”.
Programul de Medicină este propus de USV în contextul unui dezechilibru major existent în distribuția regională medicilor. România are 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, dintre care peste 50% (aproximativ 30.000) sunt concentrați în Municipiul București și cinci județe: Cluj, Iași, Timiș, Dolj și Mureș. Restul, 36 de județe, au aproximativ 27.000 de medici. Din punctul de vedere al formării de medici, populația din estul României are un grad redus de acces la educația superioară comparativ cu populația din restul țării, în regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est funcționând, până la această dată, 3 universități cu programe de medicină (23% din totalul universităților cu program de medicină din țară), cu o capacitate de școlarizare de 1455 de locuri (21% din capacitatea de școlarizare în medicină a țării), în timp ce populația și suprafața celor 2 regiuni reprezintă 30% din populația totală, respectiv din suprafața totală a României.
Acest demers va avea și un impact la nivel național, având în vedere că România ocupă penultimul loc la numărul de locuitori ce revin unui cadru medico-sanitar în cadrul Uniunii Europene. În concluzie, înființarea programului de Medicină la USV reprezintă o necesitate regională, dar și națională, de importanță critică și strategică.
Noul program de Medicină se va alătura celor 7 programe de studii coordonate în prezent de Facultatea de Medicină și Științe Biologice din USV, incluzând 4 programe în domeniul Sănătate (Asistență medicală generală, Nutriție și dietetică, Balneofiziokinetoterapie și recuperare, Tehnică dentară), 2 programe în domeniul Biologie (Biologie și Biochimie) și un program de masterat în domeniul Medicină (Nutriție și recuperare medicală).
Pentru programul de Medicină, Facultatea de Medicină și Științe Biologice are deja angajate cadre didactice universitare, titulare în USV, pentru mai mult de 70% dintre disciplinele ce se vor activa treptat pe parcursul a 6 ani de la inițierea studiilor, la care se adaugă cadre didactice universitare titulare în alte universități din țară și străinătate și alți specialiști în domeniu. Facultatea va continua totodată politica activă de atragere de noi cadre titulare, implementată cu succes în ultimii ani, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.
Facultatea de Medicină și Științe Biologice dispune de o infrastructură didactică preclinică, clinică și de cercetare modernă, în conformitate cu standardele naționale de acreditare ARACIS, precum și cu cele internaționale, recomandate de World Federation for Medical Education. Activitatea clinică și de instruire a studenților se va desfășura preponderent la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, care cuprinde peste 30 de secții, servicii și laboratoare, precum și în alte clinici și spitale din oraș și din județ.
Calitatea cadrelor didactice, infrastructura existentă la standarde internaționale, precum și planul strategic de dezvoltare a facultății, care cuprinde și construirea unui sediu modern dedicat exclusiv acestei facultăți, investiția majoră atât din partea universității, cât și a partenerilor locali și regionali, constituie premisele dezvoltării unui program de Medicină la standarde de înaltă calitate.
În final, mulțumim întregii comunități, care ne-a fost alături în acest demers, comisia de evaluare ARACIS evidențiind „emulația și implicarea activă a tuturor părților potențial implicate din cadrul comunității regionale (universitate, tineri, unitățile sanitare atât de stat, cât și private, mediul profesional și chiar social, autorități locale și centrale) în susținerea demersurilor de autorizare a programului de studii Medicină”.
A fost un drum dificil de parcurs și suntem conștienți de responsabilitatea majoră asumată. Mulțumim membrilor comisiei de evaluare ARACIS pentru întregul efort depus pe parcursul ultimilor luni în vederea evaluării și îmbunătățirii calității programului propus, comisiei de specialitate ARACIS pentru încrederea acordată și recomandările transmise, precum și Consiliului ARACIS pentru hotărârea de a susține acest demers.
Vivat, Crescat, Floreat Medicina USV!