Conform Ordinului nr. 3036/2025 privind aprobarea Componenței nominale a Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) emis de Ministerul Educației și Cercetării și publicat în Monitorul Oficial pe 31 ianuarie 2025, prof. univ. dr. ing. Gianina Laura BOURIAUD, directorul Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), devine membru al CNECSDTI, pentru un mandat de 4 ani.
Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării este un organism consultativ la nivel național, cu rol de coordonare și monitorizare a aplicării normelor de conduită morală și profesională în activitățile de cercetare, dezvoltare și inovare, iar conform regulamentului de funcționare, întreaga activitate a CNECSDTI se bazează pe corectitudine, principialitate și responsabilitate. Atribuțiile CNECSDTI se referă atât la revizuirea codurilor de etica pe domenii, cât și la modul în care sunt respectate normele de conduită morală și profesională, prin analiza eventualelor abateri semnalate în ceea ce privește publicații, cărți, articole, granturi de cercetare etc.
Prof. univ. dr. ing. Gianina Laura BOURIAUD, directorul CSUD al USV începând cu anul 2020, este o personalitate marcantă a cercetării în domeniul silviculturii, recunoscută la nivel național și internațional, doctor în Știine forestiere, titlu obținut la ENGREF Nancy, Franța, licențiată în Silvicultură (Facultatea de Silvicultură, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) și în Științe juridice (Facultatea de Științe Juridice, la Universitatea „A.I. Cuza” din Iași), dar și absolventă a unui program de masterat în Drept Public și Științe Politice la Universitatea Nancy 2, Franța. Menționăm că doamna prof. univ. dr. ing. Gianina Laura BOURIAUD a derulat importante activități de cercetare și predare la European Forest Institute, Joensuu, Finlanda, University of Alberta, Edmonton, Canada, și la Universitatea „A.I. Cuza” din Iași, România. De asemenea, a fost manager de proiect pentru 15 proiecte de cercetare, dintre care opt proiecte de cercetare internaționale (Wildcard, Informa, Fem4Forests, BeonNat, Effect, StarTree, Motive, GoFor) și două contracte internaționale de servicii de cercetare (SFM, Simwood).