În perioada 7-14 octombrie a.c., Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a organizat prima ediție a Școlii internaționale de identificare a lemnului.
La acest eveniment științific multidisciplinar, cu o reală relevanță practică, au participat zece specialiști din domenii diverse (silvicultură, arheologie, arhitectură, patrimoniu, geografie), din România, Irlanda, Polonia, Italia și Africa de Sud. Participanții au avut ocazia să exploreze structura lemnului prin intermediul microscoapelor, folosind atât lame cu microsecțiuni, cât și propriile eșantioane. Programul a inclus prezentări și activități practice dedicate dobândirii și exersării abilităților de identificare a lemnului.
Sesiunile de lucru au fost coordonate de o echipă formată din conf. univ. dr. ing Cătălin-Constantin Roibu (Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava – Facultatea de Silvicultură), dr. Alan Crivellaro (Universitatea din Torino și cercetător asociat în Laboratorul de Biometrie Forestieră al Facultății de Silvicultură din Suceava), dr. Flavio Ruffinatto (Universitatea din Torino), drd. ing. Andrei Mursa și drd. ing. Marian-Ionuț Știrbu (Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava – Facultatea de Silvicultură).
Săptămâna a început cu o serie de prezentări despre structura plantelor lemnoase și despre modul în care țesutul lemnos le susține funcționarea. Apoi, au fost prezentate principalele tipuri de celule lemnoase și au fost descrise relațiile dintre structura și funcțiile acestora. În a doua zi, participanții au fost introduși în universul macroscopic și microscopic util în identificarea lemnului. Majoritatea participanților au fost surprinși când, folosind o simplă lupă cu putere de mărire de 12x, au putut observa majoritatea caracteristicilor prezentate pentru identificarea lemnului de foioase și de rășinoase. Ziua a treia a debutat cu o activitate practică la Muzeul Satului Bucovinean din cadrul Muzeului Național al Bucovinei, participanților prezentându-li-se protocoalele specifice de prelevare a probelor arheologice. În a patra zi a evenimentului, au fost introduse resursele practice și metodele de identificare a lemnului. Participanții au integrat cunoștințele referitoare la caracteristicele anatomice ale lemnului, acumulate în sesiunile anterioare, în noi activități, fiind capabili să folosească rapid chei de identificare, programe informatice și diverse aplicații online necesare pentru identificarea lemnului. Tot în această etapă s-a realizat și identificarea colecțiilor personale de eșantioane. În ultima zi, participanții au fost introduși în tematica variațiilor anatomice ale parametrilor celulari în raport cu dimensiunile arborilor.
Pe lângă prezentările și activitățile practice, evenimentul a inclus și o expoziție de 40 de microfotografii ce descriu grafic caracteristicile anatomice ale lemnului, găzduit în spațiul expozițional al universității. Ținând cont de energia și entuziasmul participanților la acest eveniment, Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava va demara pregătirile pentru organizarea unei noi ediții a Școlii internaționale de identificare a lemnului, în anul 2024.