Președintele României, domnul Klaus Werner IOHANNIS, s-a întâlnit miercuri, la Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu reprezentanții Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Suceava, domnul Gheorghe FLUTUR.
Președintele clusterului, prof. univ. dr. Mihai DIMIAN, a prezentat o abordare integrată de dezvoltare a sectorului bioeconomic din zona Suceava-Botoșani, pornind de la potențialul de dezvoltare al zonei și exemplele de succes înregistrate de companiile din cadrul clusterului, amintind de componenta inovatoare și educațională reprezentată de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și de proiectele de dezvoltare ale infrastructurii, derulate de Consiliul Județean Suceava și de primăriile municipiilor Suceava și Botoșani.
Participanții au analizat trei clustere de profil din Polonia, Franța și Germania, a căror experiență a fost folosită în elaborarea portofoliului de proiecte public-private ale asociației nou înființate. Domnul Gheorghe FLUTUR, președintele Consiliului Județean, a prezentat o propunere de dezvoltare a Parcului industrial de bioeconomie și a evidențiat dificultățile cu care se confruntă administrația publică locală și IMM-urile din zonă în ceea ce privește accesarea și derularea fondurilor europene. Domnul Mihai VOLOȘENIUC, reprezentant al asociațiilor crescătorilor de animale din Suceava, a prezentat rolul integrator pe care un centru regional de organizare a licitațiilor pentru animale, cu spații de prezentare, adăpost și carantină l-ar avea pentru dezvoltarea fermelor de animale din zonă și pentru asigurarea unui flux constant de materie primă procesatorilor din cluster. Domnul prof. univ. dr. ing. Valentin POPA, Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a prezentat planul de dezvoltare al unui Centru de transfer tehnologic și de siguranță alimentară, care a fost depus într-o primă fază a competiției lansate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.
Intervențiile domnului Vasile ARMENEAN, fondatorul companiei Betty Ice – Suceava, cel mai mare producător de înghețată din România, ale domnului Iulian CĂZĂCUȚ, fondatorul companiei Doly-Com – Botoșani, cu cea mai mare unitate de abatorizare de bovine din România, și ale domnului Alexandru SCHEUL, fondatorul companiei Killer, unul din principalii producători de preparate de carne din Suceava, au evidențiat rolul cluster-ului în asigurarea unui lanț integrat de industrie alimentară și în sprijinirea creșterii competitivității internaționale a companiilor românești din zona Suceava – Botoșani.
Domnul Vasile ASANDEI, Directorul Agenției de Dezvoltare Nord-Est, a prezentat propunerea de includere a proiectelor menționate în cadrul Programului comun de dezvoltare al Regiunii Nord-Est cu Regiunea Olanda de Nord, atât pentru atragerea de investiții olandeze, cât și pentru obținerea unor finanțări europene directe.
Președintele României, domnul Klaus Werner IOHANNIS, și-a exprimat susținerea pentru Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoşani, aflat într-o regiune cu un important potențial de dezvoltare, și a subliniat faptul că vizita sa are tocmai rolul de a sprijini astfel de proiecte inovatoare, în special pentru cei care activează în sectorul bioeconomiei, și că asemenea viziuni integrate pot genera progresul economic în zona Suceava-Botoșani.
Președintele Klaus Werner IOHANNIS a apreciat că prin astfel de inițiative se poate spera ca dezvoltarea spațiului rural să devină reală și durabilă, iar România poate deveni numărul 1 în Uniunea Europeană în privința agriculturii ecologice.
La ședința de lucru au mai participat Primarul municipiului Suceava, domnul Ion LUNGU, Primarul municipiului Botoșani, domnul Cătălin FLUTUR, Decanul Facultății de Inginerie Alimentară, domnul prof. univ. dr. ing. Mircea OROIAN, reprezentanți ai Asociațiilor de creștere a animalelor, ai producătorilor din industria alimentară și ai operatorilor de turism din regiune.
Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoşani a fost înființat la finalul anului trecut și reunește agenți economici din domeniul bioeconomiei (S.C. ALESSIA STAR S.R.L., S.C. BERMAS S.A., S.C. BETTY ICE S.R.L., S.C. BUCOVINA S.A., S.C. CHITRIUC A&A IMPEX S.R.L., COOPERATIVA AGRICOLĂ TIMINEANCA, S.C. DAMPF PROD S.R.L., S.C. KILLER S.R.L, S.C. FACOS S.A., S.C. LAKTOTRIO 2001 PROD S.R.L., S.C. MARTISORUL COM S.R.L., S.C. MARUL ARGINTIU S.R.L. și S.C. DOLY-COM DISTRIBUȚIE S.R.L.), Camerele de Comerț și Industrie ale Județelor Suceava și Botoșani, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Primăria municipiului Suceava, Primăria municipiului Botoșani și Consiliul Județean Suceava.