Conștientă de rolul determinant pe care îl are conexiunea dintre învățământul preuniversitar și cel universitar pentru asigurarea coerenței sistemului educațional național, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava se implică în numeroase activități și evenimente menite să încurajeze, recompensând-o, performanța elevilor și să promoveze bunele practici ale profesorilor lor. Olimpiadele școlare, care reunesc anual mii de copii și adolescenți creativi, pasionați de studiu, au beneficiat adeseori de atenția și sprijinul universității sucevene.
Și în 2023 (ca în mulți dintre anii precedenți), la Olimpiada națională de limbi romanice – Limba franceză, desfășurată la Cluj-Napoca, în perioada 9-13 aprilie, au fost oferite câteva premii speciale din partea USV următorilor elevi, care s-au remarcat obținând punctaje foarte mari la cele două probe dificile ale concursului: David Ciobanu (clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul″ din Călărași), Catinca Maria Stan (clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Jean Monnet″, București), Emanuela Ungur (clasa a X-a, Liceul Teoretic „Petru Rareș″ din Târgu Lăpuș), Mara Ioana Badea (clasa a XII-a, Colegiul Național „Sf. Sava″, București), Alexandra Șerban și Andrei Azamfirei (clasa a VIII-a, respectiv clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu″, Cluj). Patrick Mihail Vasile, elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Sf. Iacob″ din Câmpulung, a primit și el un premiu special al USV, fiind nominalizat de Comisia centrală a Olimpiadei de limba franceză datorită pasiunii emoționante și seriozității cu care a tratat concursul național. Trebuie precizat că elevii din județul Suceava au obținut rezultate frumoase la această olimpiadă: Iuliana Avdei și Alexia Maria Beleca, eleve în clasa a XI-a la Colegiul Național „Petru Rareș″, au primit premiul I, respectiv premiul al II-lea ale Ministerului Educației la categoria la care au participat fiecare, iar Andreea Patricia Timișag, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu″, s-a bucurat de premiul special al Universității „Babeș-Bolyai″. În discursul ținut la festivitatea de premiere, președintele Comisiei centrale, conf. univ. dr. Simona-Aida Manolache (prodecan al Facultății de Litere și Științe ale Comunicării din cadrul USV), a subliniat că reușita unei olimpiade este condiționată de încrederea pe care elevii, profesorii și părinții și-o acordă unii altora și și-a exprimat admirația față de modul exemplar, deosebit de ospitalier și eficient, în care întreaga echipă de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu″ din Cluj-Napoca, condusă cu eleganță și empatie de doamna directoare Simona Dobrescu, a asigurat buna desfășurare a activităților specifice unui concurs de o asemenea amploare.
În inima Ardealului, limba franceză a fost, din nou, un liant între oameni și instituții, iar Universitatea „Ștefan cel Mare″ din Suceava s-a dovedit a fi un factor de coeziune pentru educația națională.