Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a reprezentat România, pentru a treia oară, la competiția internațională de creare de produse alimentare eco-inovative Ecotrophelia Europe, care s-a desfășurat în perioada 16-17 octombrie 2016, în cadrul Târgului Internațional de Industrie Alimentară SIAL, Paris (Franța).
Echipa Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul universității noastre a fost coordonată de către conf.univ.ec.dr.ing. Adriana Dabija și formată din: Loredana-Elena Sîrghie – team manager, Mariana-Violeta Bejinariu, Ecaterina-Flavia Iloaei, Ovidiu-Marian Apetrei, Alexandru-Iulian Buchi și Alexandru Buțerchi. Dintre cele 15 țări participante (Belgia, Croația, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Olanda, România, Serbia, Slovenia, Spania, Marea Britanie), România a intrat în concurs a treisprezecea, clasându-se, în final, pe poziția a 5-a. Primele locuri au fost ocupate de echipele din Franța, Belgia, Marea Britanie și Germania. Juriul internațional a fost format din 20 de specialiști din industria alimentară și condus de către doamna Ariane ANDRES, Manager al Centrului de Cercetare Nestlé. Reprezentantul României în juriu a fost Cătălin Bîlbie, Manager al firmei Expergo București și membru fondator al Platformei Tehnologice “Food for Life” România. Fiecare proiect a fost evaluat pe baza a 10 criterii și a unei grile de 70 puncte, juriul acordând în final premii în valoare de 13.000 Euro.
ForestROut, produsul pe care echipa Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava l-a propus pentru această competiție internațională, face parte din categoria conservelor de păstrăv tip pastă, în compoziția căruia intră doar ingrediente naturale, fără adaos de aditivi alimentari. Unicitatea produsului constă în faptul că, într-un singur ambalaj, se regăsesc trei conserve de păstrăv tip pastă: păstrăv cu merișor și hrean (Red ForestROut), păstrăv cu gălbiori și leurdă (Yellow ForestRout) și păstrăv cu flori de soc, albăstrele și cimbrișor (Blue ForestROut).