Mai mult de 200 de profesori și cercetători din România, Republica Moldova și Ucraina vor participa la cea de-a IV-a ediție a Conferinței Naționale a Comunității Educație pentru Știință, ce se va desfășura în perioada 28 – 30 aprilie 2022 la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV). Deschiderea oficială a lucrărilor conferinței va avea loc joi, 28 aprilie, ora 16, în sala Auditorium „Joseph Schmidt” și va fi transmisă în direct pe canalul Youtube al USV Digital Media Center: https://www.youtube.com/c/DigitalMediaCenter și pe pagina de facebook a manifestării: https://fb.me/e/1GSGSjhax .
Manifestarea este organizată de Universitatea din București, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul Național pentru Fizica Pământului și Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și are în componentă 35 de ateliere de lucru, mese rotunde, sesiuni de prezentări și dezbateri, vizite de lucru în laboratoare de cercetare și expoziții interactive, ce sunt dedicate comunicării de bune practici în predarea și promovarea științelor și a carierelor în știință, în educația formală, precum și în cea non-formală, având în centru tema adaptării la crizele din ultimii doi ani. Mai mult de 100 dintre participanți au primit burse de participare din partea organizatorilor, care constau în sprijin financiar pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și de masă.
După o perioadă plină de încercări și incertitudini, ediția a IV-a a CNCES este organizată sub titlul „Scrutând viitorul: perspectivele educației STEM. Lecții din criză” și va fi un prilej de analiză și reflecție asupra modului în care educația pentru știință a evoluat în ultima decadă. Organizatorii provoacă profesorii și la un exercițiu de imaginație într-o încercare de a previziona direcțiile pe care educația, în general, și cea pentru știință, în particular, alături de serviciile de suport în învățare și dezvoltarea carierelor (consilierea școlară), ar putea evolua în următoarele decade.
Printre subiectele prelegerilor și prezentărilor conferinței se vor regăsi: învățarea prin experiment și investigație (știința pentru mediu, fabricare de montaje experimentale, astronomie, seismologie, explorarea planetelor, energii neconvenționale, nanomateriale, chimie, biologie moleculară, realitate augmentată, bioeconomie, cartografie interactivă etc.), tematici actuale din domeniul psiho-pedagogic (curriculum integrat, comunitatea de alumni, construirea carierelor, dezvoltare socio-emoțională, neuroștiințe, instruirii multimedia, evaluarea impactului, pedagogii inovative), proiecte, concursuri educaționale, activități citizen science.
Organizatorii își propun să încurajeze și să consolideze dialogul între principalii actori interesați de educație și formare, de orientarea și dezvoltarea carierelor în aceste domenii, să faciliteze promovarea modelelor de bune practici și să susțină cercetarea în domeniul educației STEM și în domeniile asociate, prin fundamentarea politicilor educaționale în domeniu. Prin această colaborare, partenerii rămân angajați eforturilor constante de a sprijini transferul de idei și de cunoștințe spre societate, de a contribui în formarea unor rețele de promovare a științei în educație și de a susține excelența în școlile din România.
Detalii privind programul manifestării pot fi consultate pe pagina web dedicată manifestării https://cnces.educatiepentrustiinta.ro/ro precum și pe pagina de facebook asociată https://fb.me/e/1GSGSjhax , unde vor avea loc și transmisiuni live de la lucrările conferinței, fie direct, fie prin intermediul canalului de youtube al USV Digital Media Center: https://www.youtube.com/c/DigitalMediaCenter
Vă așteptăm on-site sau on-line alături de noi!
Persoană de contact:
Prof. univ. dr. Mihai DIMIAN
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava