Vineri, 19 iulie 2019, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, a avut loc lansarea proiectului „Creșterea calității programelor de studii universitare prin formarea resursei umane și promovarea culturii antreprenoriale în rândul studenților” – ProForm, Cod 124981.
Proiectul, a cărui valoare este de 6.845.959,60 lei, este cofinanțat prin FONDUL SOCIAL EUROPEAN și PROGRAMUL OPERAȚIONAL CAPITAL UMAN 2014 – 2020 și are ca lider de proiect și beneficiar Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, iar ca parteneri: Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, Universitatea din Craiova, Universitatea „Danubius” din Galați, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, dar și o firmă, SIVECO Romania S.A. București.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă combaterea abandonului universitar și creșterea atractivității învățământului terțiar în cadrul a cinci universități partenere din regiunile de dezvoltare Nord-Est, Sud-Est și Sud-Vest Oltenia, prin intermediul unui pachet complex de acțiuni unitare și corelate, care vizează perfecționarea profesională a personalului didactic în scopul furnizării programelor de studii prin metode moderne de predare-învățare, dar și în scopul participării la dezvoltarea unor oferte educaționale cu grad ridicat de inovare și cu o importantă componentă aplicativă, urmată de elaborarea a cinci cursuri complementare programelor de licența axate pe formarea de competențe antreprenoriale, cu ajutorul unor experiențe de învățare de calitate dezvoltate în parteneriat cu mediul privat și finalizată cu furnizarea noii oferte educaționale, împreună cu măsuri de atragere și fidelizare a tinerilor defavorizați în programele de studii terțiare universitare.
Managerul de proiect, șef lucrări doctor Iuliana Chiuchișan, a menționat că prin acest proiect se doresc obținerea următoarelor rezultate :
- 83 de profesori (20 de la USV) vor dobândi competențe profesionale adaptate sistemelor moderne de educație și vor fi mai pregătiți să-și îndeplinească rolul social;
- 441 de studenți (100 de la USV) vor absolvi învățământul terțiar universitar cu un bagaj de cunoștințe, aptitudini și competențe care să le permită angajarea într-o activitate economică antreprenorială;
- 200 de studenți (40 de la USV) din grupurile vulnerabile (netradiționali/din mediul rural/de etnie romă/CES) vor fi sprijiniți, prin acordarea unor burse, să finalizeze programul de studii la care au fost înscriși;
- 5 instituții de învățământ superior, din regiuni mai slab dezvoltate ale României, își vor îmbunătăți portofoliul de oferte educaționale cu un curs modern, atractiv, care oferă studenților posibilitatea de a dobândi un set de competențe utile pentru viața profesională.
Fiecare universitate parteneră va elabora un curs antreprenorial cu componentă aplicativă și îl va pilota cu studenții din anii terminali ai studiilor de licență, sub forma unei discipline complementare programelor de studii de licență. Digitalizarea parțială a cursului antreprenorial va permite profesorilor utilizarea metodelor moderne și flexibile de predare, de tip e-learning, conducând astfel la creșterea atractivității și a dimensiunii practice a ofertelor educaționale. Disciplina va fi pilotată cu studenții din anii terminali ai studiilor de licență de la fiecare partener universitar.
Prezent la lansare, prof.dr. Mhai Dimian, prorector USV, a prezentat necesitatea dezvoltării și adaptării permanente a programelor de studii la dinamica previzionată a pieței muncii precum și la profilul actual al absolvenților de liceu, inclusiv prin folosirea noilor tehnologii informaționale și de comunicații. Dumnealui a subliniat și preocuparea universității sucevene pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale a studenților, dar și a profesorilor, atât în cadrul standard al programelor de studii, cât și prin activitățile extra-curriculare. Acest nou proiect european cu orientare antreprenorială coordonat de USV oferă oportunități de dezvoltare pentru 3 regiuni ale României, sprijinind financiar peste 200 de tineri din grupuri vulnerabile pentru finalizarea studiilor.
PERSOANA DE CONTACT:
Manager de proiect: Ș.l. dr. ing. Iuliana CHIUCHIȘAN
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava,
Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor,
Clădire C, cam. 304E-mail: iuliana.chiuchisan@usm.ro