Cu durere în suflet, anunțăm trecerea la cele veșnice a doamnei conf. univ. dr. Carmen Cornelia Balan (n.21 octombrie 1950 – d. 25 noiembrie 2022), distinsă reprezentantă a comunităţii academice sucevene, care şi-a asumat cu demnitate profesia didactică, dăruindu-se necondiţionat numeroaselor generaţii de cursanţi sub semnul rigorii, al disciplinei şi al excelenţei. Absolventă a Universităţii Bucureşti, Facultatea de Filosofie, secţia Sociologie (1973), doctor în sociologie al aceleiaşi universităţi (2000), a parcurs o rută profesională consistentă în calitate de sociolog practician, realizând numeroase cercetări aplicative sectoriale ce au fost ulterior valorificate prin volume de autor, articole şi studii publicate în culegeri şi reviste de specialitate şi prin susţinerea de activităţi de formare în vederea utilizării metodelor ştiinţifice de cunoaştere şi acţiune. Începând cu anul 1994, a ales să exerseze arta seducţiei pedagogice în contextul unei cariere în învățământul superior, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, devenind un membru marcant al colectivului de filosofie. Ulterior, doamna conf. univ. dr. Carmen Balan a avut o contribuție decisivă la înființarea Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, al cărui director a fost în perioada 1999-2012. Între 1998-2016, și-a pus în valoare abilităţile manageriale în calitate de coordonator al Centrului de Consiliere şi Orientare în Carieră. A îmbinat într-un mod armonios activitatea didactică şi preocupările de cercetare, fiind colaborator al unor instituţii centrale şi regionale de cercetare, ca membru al Asociaţiei Sociologilor din România. În anul 2001, a fost nominalizată în Mica enciclopedie a Sociologilor Români.
Cariera universitară i-a oferit oportunitatea de a deveni profesionist în a-i învăţa pe alţii. Reperele identităţii sale profesionale, ancorate în lecturi valoroase şi împărtăşite cu sinceritate studenţilor/ cursanţilor, dar şi colegilor din mediul academic, s-au constituit ca elemente definitorii ale unei personalităţi puternice, un autentic model de disciplină intelectuală, susţinut de dorinţa „de a sădi ceva durabil”. Plasând relaţia pedagogică cu beneficiarii acţiunii educaţionale sub semnul unui urcuş propus altfel, a optat uneori pentru a îmbina seriozitatea cu joaca şi a împrumutat din tinereţea spiritului învăţăceilor, oferindu-le calitate, consistenţă, atitudine. În calitate de mamă şi bunică dedicată, nu a ezitat nicio clipă să iubească şi să se dăruiască deplin, până la sacrificiu.
Ne exprimăm regretul pentru despărţirea neaşteptată, suntem alături de familia îndurerată şi transmitem expresia celor mai sincere condoleanţe. Drum lin, Doamnă PROFESOR!
Un ultim omagiu poate fi adus la Biserica Sfânta Înviere-Trei Clopote din Suceava, începând cu ziua de sâmbătă, 26 noiembrie 2022, ora 17:00. Slujba de înmormântare va avea loc luni, 28 noiembrie 2022, de la ora 12:00.
Dumnezeu să o odihnească în pace!