În vederea eficientizării relațiilor dintre oferta academică și așteptările studenților, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a realizat un studiu cu privire la factorii psihologici și sociali care au condus la alegerea programelor pe care ea le oferă. Cunoașterea principalelor motive care stau la baza orientării academice, a orizontului de așteptări și a modalităților de rezolvare a potențialelor dificultăți de ordin personal sau de învățare ale studenților de anul I constituie baza unei analize obiective a mediului academic, iar rezultatele pot fi utilizate pentru a lua cele mai bune decizii în ceea ce privește marketingul universitar.
Astfel, printre motivele pentru care absolvenții de liceu aleg să studieze la universitatea noastră regăsim: apropierea de casă, resursele de care dispune USV, incluzând aici și resursa umană, dotarea universității, prestigiul ei și implicarea în viața comunității locale. În alegerea facultății, studenții au în vedere mai multe aspecte: relevanța domeniului de studiu, competențe pe care le poate obține la sfârșitul ciclului universitar, dar și viitoarea profesie și ancorarea acesteia pe piața muncii. Găsirea unui loc de muncă este un element decisiv în alegerile și opțiunilor studenților.
Potrivit aceluiași studiu, în cazul unor dificultăți în procesul de învățare, studenții apelează la resursele pe care le pune la dispoziție USV (profesori, colegi, CCOC), în vreme ce pentru problemele de ordin personal, ei preferă să valorifice rețeaua socială personală (familia, prietenii, colegii), dar și asistența de specialitate CCOC. Universitatea pune la dispoziția studenților cadrul instituțional necesar pentru depășirea diferitelor probleme pe care le pot întâmpina în viața de student.
Analiza răspunsurilor la întrebarea deschisă care a vizat așteptările studenților de anul I a evidențiat faptul că prim-planul așteptărilor acestora se referă la acumularea de cunoștințe, dezvoltarea competențelor specifice profesiei și dezvoltarea personală.
La acest studiu, aplicat de către Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a participat un eșantion reprezentativ de 409 studenți înmatriculați în anul I (2016 – 2017).