„Poveste din Golful Albastru” … și alte acuarele cu ilustrație de carte pentru copii.
Vineri, 16 octombrie, la orele 18, în Galeria de Artă a USV va avea loc vernisajul expoziției de artă „Poveste din Golful Albastru”. Expoziția cuprinde un număr de aproximativ 37 de lucrări în acuarelă pe hărtie ale artistei Ana-Maria Ovadiuc (AMO). Expoziția se circumscrie Colocviului Internațional de Științe ale Limbajului (CISL) „Eugeniu Coșeriu”, ediția a – XIII – a 2015.
Prezintă conf. univ.dr. Sabina FÎNARU
Acuarelele pictoriței AMO
„Picturile în acuarelă semnate de Ana-Maria Ovadiuc (AMO) relevă o bună memorie vizuală și spirit al observației. Inspirîndu-se din realitate, ea extrage elemente esențiale pentru expresivitatea lor. Aceste fapt este vizibil în lucrările ale căreor subiecte sunt figuri umane portretizate demonstrând capacitatea de a surprinde tipologiile și elementele caracteristice ale chipurilor celor reprezentați.
Referindu-ne la expoziția cu ilustrații în tehnica acuarelei remarcăm și în cazul repertoriului la care recurge pentru a transfigura secvențial textele în imagini plastice, acutul său simț al observării realității. Sunt evidente (pentru început) reprezentările realiste, analitice ale vietăților din lumea insectelor și efemeridelor, ale animalelor sau din natura botanică, biologică sau geologică, care, odată studiate sunt personificate și umanizate devenind eroii poveștilor și evenimentelor anunțate în paginile cărților prin cuvinte.
Interpretarea plastică a acestora prin limbajul desenului, culorii și al celorlalte mijloace de expresie, reprezintă preocuparea temeinică a artistei pentru calitatea grafică și de plasticitate a compoziției imaginii. Autoarea se implică în miezul povestirii trăind cu candoare de copil evenimentele atunci cînd aștene pe suprafața hârtiei pentru desen, peliculele translucide, colorate și transparente prin diluarea pigmenților cu apă și așezarea lor cu pensula fină și moale. Ilustrațiile sale degajă tonice impresii ale optimismului, bunăvoinței și încrederii în stările pozitive ce pot fi descoperite în simplitatea vieții. Imaginația bogată, simțul umorului însoțesc perseverența autoarei cu care insistă asupra detaliilor. Calitățile picturale ale acuarelelor realizate de AMO, fie că sunt ilustrații sau lucrări cu diferite subiecte se remarcă prin îmbinarea libertății spontane a tușelor cu aparența de elaborare lucidă. În afara temei generoaselor subiecte ale ilustrațiilor după texte scrise pentru copii, artista se concentrează asupra reprezentării unor aspecte din natură într-un mod spontan. O casă din Iacobeni, undeva la marginea unei ulițe, un grup de crizanteme dintr-o gradină sau alte flori așezate într-o glastră, dar și în plină admirație față de ramura unui pom încărcată cu mere coapte din localitatea Frumosu (jud. Suceava) și diferit colorate. Un loc precocupant pentru AMO îl reprezintă Balcicul, în amintirea marilor momente ale evoluției picturii românești din prima jumătate a secolului XX și a inegalabilelor modele de pictori îndrăgostiți de acele locuri.
Prin actuala expoziție dar și prin picturile realizate în timpul celor trei ediții ale Simpozionului de pictură și desen „Iacobeni-particularități imagistice”, artista are suficiente argumente pentru a fi considerată alături de confrații generației sale o convingătoare promisiune printre pictorii Bucovinei de astăzi grupați în cetatea Sucevei.
Ea este membră a Uniunii Artiștilor Plastici Profesioniști din România, calitate dobândită prin talentul și profesionalismul demonstrat cu creațiile frecvent aduse în fața publicului”.
Bucovina Literară nr. 5-6 2015,
Prof. univ. dr. pictor Liviu SUHAR