Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost gazda Seminarului educațional BVB Invest Quest, parte a Proiectului educațional demarat de Bursa de Valori București, în parteneriat cu Societăți de servicii de investiții financiare și sub patronajul onorific al Autorității de Supraveghere Financiară, proiect care se desfașoară în perioada aprilie – iunie 2014. În această perioadă sunt organizate seminarii educaționale cu tematică bursieră, iar finalitatea constă într-un concurs de tranzacționare virtuală pe platforma online administrată de BVB – Arena XT cu premii atractive pentru câștigători.
În cadrul evenimentului de ieri, 30 aprilie 2014, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, participanții (studenții și profesorii USV, dar și publicul interesat în domeniu) au avut șansa să întâlnească brokeri, reprezentanți ai BVB și ai SIF Moldova și să participe interactiv la discuții pe parcursul prezentărilor și a aplicației demo pe platforma online. Structura seminarului de la Suceava a fost următoarea: „Bursa – un mecanism simplu și accesibil pentru investiții” (Emanuela Bodas, Director Comercial ESTINVEST S.A.); Prezentare BVB referitoare la piața de capital (Remus Stoica, Expert Financiar Bancar BVB); Prezentare BVB prinvind concursul de tranzacționare virtuală BVB Invest Quest; Prezentarea platformei demo ArenaXT (Marcel Murgoci, Director Operațiuni ESTINVEST S.A.); Riscul generat de mecanismele psihice în procesul de adoptare a deciziei investiționale” (Cătălin Nicolaescu, Analist Investiții SIF Moldova).
„Numărul mare al studenților care au răspuns invitației noastre la acest seminar interactiv (peste 150 de persoane) ne-a convins ca mulți dintre studenții participanți, mare parte cursanți ai Facultății de Științe Economice și Administrație Publică sunt interesați de bursă, de investițiile pe piata de capital și de tranzacționarea acțiunilor companiilor românești, participanții având șansa ca alături de brokeri și reprezentanți ai BVB să acumuleze informații economice utile și să-și creasca nivelul de cultură financiară. Am fost plăcut surprinși să constatăm că sub îndrumarea unor profesori entuziaști studenții au devenit pasionați de domeniul bursier, astfel încât am stabilit împreună cu doamna profesor Gabriela Prelipcean ca acest seminar să fie urmat de o colaborare cu societatea noastră, având în plan organizarea periodică a unor seminarii cu grupe de studenți, pe teme specifice. Așteptăm studenții din Suceava să-și testeze în perioada următoare inteligența investițională într-un concurs de tranzacționare cu premii atractive și le uram mult succes!“ (Marcel Murgoci, Director Operațiuni ESTINVEST)
Participanții la concursul de tranzacționare virtuală BVB IQ vor avea la dispoziție o sumă virtuală de 30.000 lei pe care o vor putea investi în acțiunile celor mai lichide 15 companii listate la BVB. Competiția educațională de tranzacționare online se va desfășura în condiții de tranzactionare ce vor replica condițiile din piața reala și este dedicată persoanelor peste 18 ani, interesate de funcționarea pieței de capital și de realizarea unei investiții în baza unei bune intelegeri și a informării prealabile. Premiile pentru câștigători sunt: o vacanță pe o insulă din Mediterana, un laptop, smartphone-uri și premiul special Artmark. Înscrierile la concurs și mai multe informații despre proiectul BVB Invest Quest pot fi găsite pe site-ul oficial: iq.bvb.ro.
„Prin BVB IQ targetăm persoane care nu sunt investitori activi în piața de capital. Informarea și educarea în sfera financiară a acestei categorii de persoane este importantă pentru noi ca Bursă, întrucât ei sunt viitoarea generație de investitori și proprietari de companii, și credem cu tărie în creșterea calității mediului de business în care ne desfășurăm activitatea. Doresc să mulțumesc tuturor partenerilor la proiect pentru încrederea lor în obiectivul nostru comun.” a fost mesajul transmis de catre domnul Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.
Considerăm că evenimente de acest tip contribuie la dezvoltarea competențelor studenților USV în acest domeniu, la creșterea nivelului de cultură financiară în general, la abilități de tranzacționare pe piața de capital, în concluzie, la deschiderea unei palete largi de oportunități pentru cariera lor viitoare.