De la înfiinţarea sa, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi-a fixat ca obiective excelenţa în cercetare şi calitatea în educaţie. Totodată, în ultimii ani, conducerea universităţii a urmărit ca instituţia bucovineană să reprezinte un factor relevant în aria naţională şi europeană a învăţământului superior, prin implicarea activă în dezbaterile privitoare la chestiunile educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice. Participarea în numeroase granturi de cercetare naţionale şi internaţionale, în parteneriat cu echipe din ‘ară şi străinătate, derularea unor importante proiecte de formare şi perfecţionare a resursei umane au scos în evidenţă potenţialul şcolii sucevene de a contribui la atingerea performanţei şi creşterea vizibilităţii la nivelul României şi, chiar, Uniunii Europene.
De asemenea, trebuie remarcată şi deschiderea conducerii Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice către consultarea tuturor factorilor decizionali din universităţile româneşti şi către atragerea în procesul de adoptare a deciziilor a competenţelor de înalt nivel existente în diverse centre universitare.
În acest context, doi profesori universitari suceveni, cercetători valoroşi şi specialişti recunoscuţi pe plan internaţional în domeniile lor, au fost nominalizaţi în două organisme ale MECS responsabile cu finanţarea învăţământului superior românesc, respectiv coordonarea şi evaluarea cercetării ştiinţifice la nivel naţional.
Astfel, prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, Prorector al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava responsabil cu baza materială şi problemele studenţeşti, a fost numită recent membru în biroul Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS), organism consultativ la nivel naţional al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, preocupat de dezvoltarea principiilor şi metodelor de distribuire a fondurilor publice către universităţile de stat din România. „Ambasador Fulbright”, conducătoare de doctorat în domeniul Economie, specialist în problematica pieţelor financiare şi în managementul crizelor economico-financiare, în cadrul USV doamna prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean este responsabilă de chestiunile financiar-bugetare.
De asemenea, prof. univ. dr. Mihai Dimian, Prorector al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava responsabil cu activitatea ştiinţifică, a fost numit recent, prin ordin de ministru, membru al Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS). În vârstă de 40 de ani, Mihai Dimian este unul dintre cei mai tineri membri ai CNCS, care reuneşte nume de referinţă ale cercetării româneşti, precum preşedintele Academiei Române, acad. Valentin VLAD. Merită remarcat şi faptul că, în afară de reprezentanţii universităţilor şi institutelor din cele patru mari centre universitare (Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara), CNCS are în componenţă doar câte un reprezentant din alte cinci universităţi din Braşov, Craiova, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş.
Nominalizarea acestor două cadre didactice ale Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava în organisme centrale şi esenţiale în viaţa academică românească reprezintă o dovadă în plus a recunoaşterii performanţelor universităţii sucevene.