Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, în calitate de Partener 3, anunță deschiderea oficială a proiectului ,,Sistem unitar pentru educație timpurie incluzivă și de calitate (SU-ETIC)”, Cod MySMIS2021/SMIS2021+ 333468, Prioritatea 5: “Îmbunătățirea participării copiilor la educația antepreșcolară și preșcolară,”, finanțat din Fondul Social European prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027,”.
Proiectul va fi implementat de Ministerul Educației, în calitate de Beneficiar, împreună cu partenerii Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București şi Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în perioada februarie 2025 – februarie 2029.
Valoarea totală a proiectului este de 163 495 767 lei, valoare pentru Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava” – 24.000.000 lei
Obiectivul general al proiectului este sprijinirea dezvoltării unui sistem unitar de educație timpurie, incluzivă și de calitate, cu scopul îmbunătățirii ratelor de participare, atât la nivel antepreșcolar, cât și la nivel preșcolar, inclusiv pentru copiii provenind din grupuri defavorizate.
Beneficiarii proiectului care vor beneficia de formare în cadrul Universitatii „Ștefan cel Mare” din Suceava vor fi:
- 210 formatori din învățământul preuniversitar (câte 10 pentru fiecare județ, formați printr-un program acreditat de formare, consiliere și mentorat pentru personalul didactic și nedidactic din educația timpurie.
- 220 profesori din învățământul preuniversitar (educație timpurie).
Activitățile principale desfășurate în cadrul proiectului sunt:
Activitatea 1: Completarea cadrului de asigurare a calității educației timpurii.
Activitatea 2: Formarea personalului (directori, metodiști, inspectori pentru învățământ preșcolar/educație timpurie, responsabili ai CEAC de la nivelul unităților de învățământ) implicat în asigurarea și monitorizarea calității serviciilor de educație timpurie.
Activitatea 3: Dezvoltarea și susținerea sistemului de formare inițială a cadrelor didactice din educația timpurie.
Activitatea 4: Program de mentorat pentru personalul didactic și nedidactic din educația timpurie pentru diminuarea decalajului urban-rural în abordarea noului curriculum și a aplicării principiilor educației timpurii și pentru promovarea strategiilor didactice inovatoare.
Activitatea 5: Informare și publicitate.
Rezultatele principale ale proiectului au în vedere următoarele:
Realizarea a 42 de planuri de măsuri pentru evaluarea competențelor îmbunătățite ale personalului didactic din educația timpurie, în urma derulării programelor de formare, consiliere și mentorat.
Distribuirea a 1500 seturi de ghiduri/metodici tematice (7 ghiduri/set; un total de 10.500 ghiduri) pentru cadrele didactice din liceele pedagogice/liceele cu clase de vocațional pedagogic (profesori metodiști) și pentru profesorii din universități cu profil pedagogic (licență Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar).
Realizarea a 3 întâlniri de lucru ale autorilor și coordonatorilor selectați cu reprezentanții desemnați de liceele pedagogice/liceele cu clase de vocațional pedagogic sau de universități cu profil pedagogic (licență PIPP).
Selectarea a 190 de coordonatori județeni care vor organiza și derula atelierele de vară în domeniul pedagogic cu elevii din clasa a XI-a, anual.
Realizarea unui program de formare continuă a cadrelor didactice (profesori metodiști) din liceele pedagogice/licee cu clase de vocațional pedagogic, care predau discipline de specialitate pentru formarea personalului didactic din educația timpurie.
Formarea a 1500 persoane (directori, metodiști, inspectori din învățământ preșcolar/educație timpurie și membri ai CEAC de la nivelul unităților de învățământ) pentru asigurarea și monitorizarea calității serviciilor de educație timpurie.
Acreditarea unui program de formare pentru personalul implicat în asigurarea și monitorizarea calității serviciilor de educație timpurie (în baza standardelor de calitate pentru programele educație timpurie elaborate).
Realizarea unui Program-cadru de dezvoltare a sistemului național unitar de educație timpurie incluzivă și de calitate, elaborat și propus spre aprobare prin Ordin de ministru.
Realizarea unui Document-cadru pentru fundamentarea politicilor Ministerului Educației și Cercetării de reglementare a abordării Reggio Emilia în grupele înființate în cadrul proiectului ETIC și pentru realizarea parteneriatului cu FRC, elaborat și înaintat spre avizare CNSET.
Realizarea unui set unitar de standarde de calitate pentru programele de educație timpurie elaborat și pilotat, cu sprijinul a cinci inspectorate școlare nominalizate prin ordin de ministru.
Realizarea unui Raport de analiză a cercetărilor actuale, a bunelor practici și a politicilor internaționale privind sistemele unitare de educație timpurie, publicat pe site-ul www.edu.ro.
Persoana de contact:
Coordonator proiect P3
Otilia CLIPA, email: otilia.clipa@usm.ro