În perioada 10-14 martie 2024, două cadre didactice de la Facultatea de Medicină și Științe Biologice din cadrul USV, șef lucrări dr. Olga Căliman-Sturdza și conf. dr. Florin Țibu, au participat la întâlnirea de lansare a proiectului Support4Resilience (S4R) – Strengthening resilience and mental wellbeing through the Support4Resilience toolbox for leaders in elderly care, întâlnire ce a avut loc la Universitatea din Stavanger, Norvegia.
Proiectul Support4Resilience se desfășoară în perioada 1 martie 2024 – 29 februarie 2028, cuprinde 14 parteneri din 9 țări și este finanțat printr-un prestigios grant Orizont Europa al Comisiei Europene (programul HORIZON-HLTH-2023-CARE-04), în valoare totală de 6 milioane EURO. Dintre cele 7 pachete de lucru ale proiectului, USV îl va coordona pe al doilea, care va presupune colectarea de date cantitative și calitative în 6 dintre țările partenere (Norvegia, Finlanda, România, Italia, Spania și Olanda).
Proiectul își propune să identifice predictori ai rezilienței și sănătății mintale în 3 categorii de participanți: îngrijitorii informali (de exemplu, rude ale persoanelor în vârstă), lucrătorii din sistemele de sănătate (infirmieri, asistenți și medici) și managerii instituțiilor sanitare și de îngrijire. Un alt scop ambițios al proiectului este acela de a dezvolta și testa potențialele beneficii, la nivel individual și organizațional, ale utilizării unei aplicații mobile de către lucrători și manageri din sănătate. Printre rezultatele anticipate pe termen lung, se numără reducerea stresului și burnout-ului în rândul îngrijitorilor și managerilor, distribuirea mai eficientă a resurselor în sistemele de sănătate și îmbunătățirea standardelor de îngrijire a persoanelor în vârstă din țările din Europa.
Întâlnirea de debut din Stavanger a reunit în jur de 50 de participanți din toate echipele partenere (plus membri din comisii de experți, ca și alți consultanți), care au contribuit în 4 zile cu peste 20 de prezentări și zeci de ore de discuții. Printre participanți s-au aflat cercetători de talie internațională de la centre de cercetare renumite în domeniul rezilienței în sănătate din Europa și Australia.
Informații suplimentare despre Support4Resilience pot fi obținute accesând pagina web a proiectului, la adresa https://support4resilience.eu.