În perioada 4-5 octombrie 2012, la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare se va desfăşura cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei anuale de acţionări electrice – CNAE 2012 Suceava.
Iniţiată acum 40 de ani la Iaşi de către Profesorul universitar Nicolae BOŢAN, manifestarea a fost reluată în 1980, după o pauză de 8 ani, când echipa Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, sub conducerea Profesorului Universitar Arpad KELEMEN, a redat inginerilor români oportunităţile de dezvoltare profesională oferite de CNAE. După o a doua pauză (1992 – 1998), echipa de la Craiova a reaprins „torţa” CNAE care, conform tradiţiei, se desfăşoară din doi în doi ani într-un alt centru universitar: Craiova – 1998, Iaşi – 2000, Galaţi – 2002, Cluj Napoca – 2004, Ploieşti – 2006, Timişoara – 2008, Craiova – 2010, Suceava – 2012. Astăzi, CNAE a devenit unul dintre reperele identitare de marcă pentru comunitatea inginerilor din România, fiind o carte de vizită importantă pentru domeniul acţionărilor electrice.
CNAE 2012 găseşte comunitatea inginerilor universitari suceveni într-o postură incontestabilă de lider naţional la numărul de brevete de invenţie obţinute în România şi în străinătate în perioada 2007 – 2012, colectivul condus de Profesorul universitar Dorel CERNOMAZU fiind unul din cel mai semnificativ la nivel naţional, dar şi internaţional. Amintim faptul că, în topul universităţilor naţionale, Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava ocupă locul I cu un total de 90 de brevete acordate şi publicate în ultimii 5 ani, în timp ce ocupanta locului secund însumează 18 brevete.
Anul acesta tematica dezbaterilor de la Suceava se va axa pe 6 arii de interes: Maşini electrice pentru acţionări, Convertoare electrice în acţionări, Autovehicule electrice şi compatibilitate electromagnetică, Controlul digital al acţionărilor electrice, Modelarea şi simularea acţionărilor electrice, Energetica sistemelor de acţionare electrică. În programul conferinţei figurează 115 autori din România (Academia Tehnică Militară Bucureşti, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Universitatea din Craiova, Universitatea „Eftimiu Murgu” din Reşiţa, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Transilvania din Braşov) şi din străinătate: Franţa, Grecia, Danemarca, China, Germania şi Republica Moldova.
Lucrările acceptate şi susţinute în cadrul conferinţei vor fi publicate în volumul propriu şi în Buletinul AGIR – revistă de categorie B+ (CNCSIS). Cele mai valoroase lucrări vor fi publicate în revista USV Advances in Electrical and Computer Engineering, de categorie A (ISI) – CNCSIS, prima revistă din România care a fost indexată la nivel internaţional de Thomson Reuters Web of Knowledge.
Menţionăm că echipa de organizare a CNAE 2012 este coordonată de Prof.univ.dr.ing. Adrian GRAUR în calitate de preşedinte.