Miercuri, 4 iunie 2014, ora 19.00, în Auditorium-ul Joseph Schidt va avea loc concertul folcloric „De la lume adunate…” susținut de ansamblul folcloric „Teodor T. Burda” al universității de Arte „G. Enescu” din Iași.
Ansamblul „Teodor T. Burada” al Universității de Arte „George Enescu” din Iași este format din tineri studenți entuziaști și pasionați de folclor din cadrul Facultății de Interpretare, Compoziţie şi Studii Muzicale Teoretice. Ansamblul are în proiect promovarea şi tezaurizarea valorilor naţionale perene, valorificarea în practică a culegerilor folclorice şi promovarea folclorului apropiat de filonul autentic.
Pe lângă latura spectaculară, „Teodor Burada” susţine prin intermediul acestor concerte şi factorul educaţional al studenţilor din cadrul Universităţii şi nu numai. Au fost prezentate pe scenele ieșene interpretativ dar și colocvial (fiecare obicei practicat fiind prezentat verbal sau sub formă de program de sala) obiceiuri ce au intrat deja în desuetudine sau ce apar din ce în ce mai rar în practica folclorică prezentă precum: obiceiuri de iarnă, colinde cu mască animalieră, colinde din diferite zone ale țării (interpretate într-o manieră apropiată de filonul autentic, monodic, doar cu tobiță, fluier și clopoței, elemente de dramaturgie populară-Jieni, Babe, Moși, Malancă), obiceiuri de primăvară-vară (Paparudă, Cunună, Drăgaică, Hăulit, Toconele, Sul, Scaloian, etc), obiceiuri familiale ocazionale precum Nunta, cu toateetapele ei.
Sub aceeași titulatură, Cercul de folclor „Teodor T. Burada” realizează anchete folclorice pe teren împreună cu studenți ai Universității, îndrumați de lector univ dr. Ciprian Chiţu, ce au drept scop culegerea de folclor (sub formă de observație directă ori indirectă) în satul contemporan. O parte din materiale sunt puse în valoare prin practică artistică în cadrul Ansamblului, atat sub formă simplă, apropiată de latura autentică, precum și în aranjamente orchestrale.
Ansamblul a fost înfiinţat în anul 2006 şi implică trei formaţiuni distincte, în scopul surprinderii complexului sincretic folcloric: orchestra de muzică populară, grupul vocal tradițional și dansatori amatori.
Dirijorul ansamblului este lector univ dr. Ciprian Chiţu în cadrul Universității de Arte ”George Enescu” la disciplinele Folclor muzical şi Teorie, solfegiu şi dictat. De coordonarea soliştilor vocali şi a grupului vocal se ocupă lector univ. dr. la disciplina Canto clasic, Ionuţ Urdeş.