Competențele viitorului absolvent USV. Pregătirea implementării micro-credențialelor în USV – acesta este titlul conferinței pe care o va susține dl. Virgil ION, expert ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări), la USV, pe 7 iunie, ora 10. Conferința se desfășoară în cadrul proiectului Implementarea sistemului de competențe ESCO în vederea creșterii inserției pe piața muncii a absolvenților USV și consilierea si orientarea acestora în carieră, obținut de USV în competiția FDI (Fonduri de dezvoltare instituțională).
Scopul principal al proiectului este de a adapta oferta educațională și serviciile de consiliere ale Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) prin implementarea micro-credențialelor în cadrul planurilor de învățământ, în așa fel încât viitorii absolvenți să se adapteze mai ușor la schimbările tehnologice sau organizaționale pe care le vor întâmpina pe parcursul carierei. USV își propune un transfer de know-how între universitate, studenți, angajatori, în vederea identificării modului în care competențele profesionale și transversale ale absolvenților corespund mediului economico-social actual și identificarea unor noi competențe profesionale și transversale necesare profilului socio-profesional al absolventului USV, care să favorizeze inserția pe piața muncii. Va fi invitat un expert național pentru a conferenția studenților cu privire la competențele viitorului și ce reprezintă micro-credențialele.
Obiectivele propuse prin acest proiect converg spre adaptarea la cerințele pieței muncii a competențelor oferite de programele de studii și instituirea unor mecanisme de anticipare a nevoilor în materie de competențe și stabilirea, în același timp, a unor finalități formative distincte a ciclurilor de studii universitare de licență, de masterat și doctorat. Proiectul vine în întâmpinarea nevoilor angajatorilor desprinse în urma studiilor întreprinse prin proiectele anterioare dezvoltate în cadrul FDI, respectiv dezvoltarea profesională a angajatului, dezvoltarea unor competențe profesionale adecvate pieței muncii și dezvoltarea competențelor de comunicare și de adaptare la situații noi. De asemenea, proiectul își propune să realizeze un set de activități care să răspundă atât necesităților studenților, cât și mediului de afaceri și angajatorilor, prin elaborarea de noi studii și analize care să identifice nevoile orizontale de dezvoltare a ofertei educaționale cu scopul de a contribui la susținerea angajabilității absolvenților.