Marți, 12 noiembrie a.c., Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) și Universitatea „Felix Houphouet Boigny” (UFHB) din Abidjan, Coasta de Fildeș, au organizat workshopul Cercetarea în slujba comunităților locale, cu participarea online a unor cadre didactice și cercetători de la cele două instituții de învățământ superior. Manifestarea a fost inclusă în programul Federației Române a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO și a marcat Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România.
În cadrul dezbaterilor, cadrele didactice de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul USV au prezentat diverse aspecte de interes, atât pentru tema întâlnirii, cât și pentru relația cu partenerii africani, precum activitățile de popularizare a științei, organizate în cadrul proiectului european ReCoNnect – Noaptea Cercetătorilor, prin care proiectele de cercetare dezvoltate în universitatea suceveană sunt prezentate comunității locale. De asemenea, au fost prezentate centrele și laboratoarele de cercetare din cadrul FIESC, dotate cu echipamente ce pot fi puse la dispoziția cercetătorilor din alte universități în cadrul unor colaborări pe teme de interes comun.
În completarea celor două prezentări, au fost diseminate rezultatele proiectului Platformă autonomă de recunoaștere și suport (PARS) din cadrul platformei Centru pentru transferul de cunoștințe către întreprinderi din domeniul ICT – CENTRIC, dezvoltat de USV în parteneriat cu firma ASSIST Software, ce propune utilizarea unui roi de drone pentru identificarea unor situații critice, cum ar fi incendii în stare incipientă sau dezechilibre din cadrul ecosistemelor locale.
Totodată, în cadrul acestui workshop s-a discutat și despre mobilitățile Erasmus+, prin intermediul cărora universitarii suceveni au susținut activități didactice de predare, prelegeri și prezentări adresate studenților de la un program de masterat în domeniul ingineriei electrice.