În perioada 27-29 mai 2015, Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) a organizat, în colaborare cu Facultatea de Științe ale Educației din cadrul Universității Naționale „Yurii Fedkovici” din Cernăuți şi cu organizația Learning for Life Society, cea de-a XIII-a ediție a Conferinței Internaționale de Științe ale Educației.
Organizată încă din anul 2001 la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, conferința şi-a construit în timp o bună tradiție şi reputaţie. Anul acesta, aceasta s-a desfășurat pe data de 27 mai la Universitatea din Cernăuți, iar pe 28 şi 29 mai la Universitatea din Suceava. Prelegerile susținute (la ambele universități) de prof. univ. dr. Constatin Cucoș de la Universitatea „Al. I Cuza” din Iași, un nume-reper în gândirea pedagogică românească, au adus vii discuții în rândul participanților și au sporit valoare acestei manifestări ştiinţifice.
Prezentările care au avut loc în plenul conferinței din acest an au fost susținute de experți din domeniul educațional de la universităţile „Al. I. Cuza” Iași, Kielce din Polonia şi „Yurii Fedkovici” din Cernăuți. Secțiunile propuse precum și cele 120 de lucrări științifice care au fost susținute s-au adresat cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar care doresc să contribuie semnificativ la creșterea calității în educație prin inovarea pedagogică.
Conferința internațională din 2015 a venit cu o ofertă de învățare permanentă prin organizarea a 9 workshop-uri interactive, cu teme prioritare pentru sistemul educațional românesc, care au fost organizate de cadrele didactice de la Faculteatea de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul USV, de la Facultatea de Științe ale Educației de la Universitatea din Pitești, de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, de la Universitatea Politehnică București şi de la Universitatea Tehnică din Cluj. Tematicile alese au acoperit o mare diversitate de ateliere inetractive și au fost de interes pentru cadrele didactice universitate, studenți, dar și pentru alte persoane interesate de noile abordări educaționale.
De asemenea, în cadrul conferinței au avut loc seminarii interactive de promovare a activităților din cadrul proiectelor POSDRU care sunt derulate de Facultatea de Științe ale Educației din cadrul USV împreună cu Facultatea de Științe ale Educației de la Universitatea din Pitești și Universitatea „Valahia” din Târgoviște. În acest context, au fost derulate alte workshop-uri cu problematică referitoare la competențele cadrelor didactice din învățământul primar și preșcolar, iar dna conf. univ. dr Mihaela Păiși Lăzărescu, manager de proiect pentru proiectul POSDRU 156/ 12/G/140570 Competențe pentru cariera ta! a subliniat colaborarea fructuoasă cu facultatea de profil din cadrul universității din Suceava și a anunțat că studenții din cadrul specializării Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar vor primi subvenții substanțiale pentru a învăța și a forma competențe suplimentare prin alegerea unor discipline facultative din noul plan de învățământ.
În cadrul aceleiași conferințe, a avut loc şi un workshop cu titlul TIC și web 2.0 – un imperativ în formarea continuă a cadrelor didactice, activitate în care au fost prezente cadre didactice beneficiare ale proiectului POSDRU Reţea de formare continuă a cadrelor didactice pentru a utiliza multimedia, instrumentaţia virtuală şi web 2.0 în aria curriculară Matematică şi ştiinţe ale naturii (ProWeb), derulat de Universitatea „Valahia” din Târgoviște și Universitatea din Suceava – în calitate de partener. Dnul conf. univ. dr. Iulian Brezeanu, managerul proiectului, prezent şi Domnia sa la manifestarea științifică de la Suceava, a evidențiat finalitățile proiectului și buna colaborare cu responsabilii suceveni implicați în dezvoltatea proiectului.
Cu o reprezentare semnificativă, ediția din acest an a Conferinței Internaționale de Științe ale Educației reușit să fie un excelent cadru de comunicare privind experiențele profesionale, de cercetare și de cooperare interuniversitară din spațiul național și european.