În zilele de 28 și 29 noiembrie a.c., Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), prin intermediul Centrului de Formare și Cercetare din Administrația Publică (CEFCAP) din cadrul Faculțății de Drept și Științe Administrative (FDSA), în parteneriat cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), a organizat, în format hibrid, „Academia de joburi – 2023. Piața muncii în era digitalizării”. Evenimentul a fost destinat studenților și s-a axat pe informarea acestora cu privire la oportunitățile de carieră din domeniul funcției publice la nivel european, național și local. De asemenea, au fost abordate aspecte legate de impactul noilor tehnologii asupra formării și dobândirii de competențe digitale necesare accesului pe piața muncii din sfera publică și privată. Lucrările au fost deschise de prof. univ. dr. Mihai Dimian, care a subliniat importanța activității în contextul actual, marcat de digitalizarea accelerată a instituțiilor publice, și interesul Universității „Ștefan cel Mare” față de organizarea unor astfel de evenimente, în parteneriat cu instituțiile publice și cu actori din mediul privat, furnizori de servicii digitale. Pe lângă participanții din centrul universitar sucevean, la „Academia de joburi” au participat cadre didactice universitare și studenți din mai multe centre universitare din țară: Universitatea București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea „Nicolae Titulescu” din București și Universitatea Româno-Americană București.
Partenerul evenimentului, ANFP, este un actor principal în ecosistemul de Management al Resurselor Umane (MRU) din sectorul public românesc, care a transformat în mod sustenabil funcția publică, pentru a o face incluzivă, profesionistă, adaptabilă și inovatoare. Misiunea ANFP este aceea de a construi și de a consolida un sistem coerent și inovator de management al resurselor umane din administrația publică, pentru a răspunde într-o manieră eficientă nevoilor cetățenilor. Din partea ANFP, la conferință au participat Petronela Iacob, director Direcția Concurs Național, Sonia Negoiţă, director Direcția Juridică, Reglementare și Avizare, și Paula Vitriuc, manager public, Direcția Programe cu Finanțare Externă și Politici Publice. De asemenea, la eveniment a participat și domnul Sergiu Mateiu, reprezentant al Autorității pentru Digitalizarea României și expert în implementarea proiectelor de digitalizare a instituțiilor publice la nivel național.
Pe parcursul celor două zile, au mai luat cuvântul lector univ. dr. Paul PAȘCU și conf. univ. dr. Tiberiu SOCACIU, cadre didactice ale USV, precum și specialiști din cadrul Primăriei Municipiului Suceava (Gabriela POTORAC, șef serviciu, Cristian TABARCEA, administrator de rețea) și SC RAISIS SOFTWARE SRL (Răzvan UNGURAȘU, manager). Aceștia au evidențiat aspecte referitoare la digitalizare – între confuzie și oportunități, proiecte implementate în cadrul Primăriei în vederea digitalizării serviciilor publice locale, transformarea digitală și impactul acesteia asupra locurilor de muncă din administrația publică, impactul Inteligenței Artificiale în viitorul profesional. Discuțiile au fost moderate de de lector univ. dr. Daniela CĂTĂU-VEREȘ și conf. univ. dr. Liana Teodora PASCARIU.
Oportunitățile de carieră în cadrul instituțiilor UE, la care au făcut referire Ștefan CÎMPAN, student ambasador al carierelor la UE, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, și Laurențiu-Ștefan LUICAN, student ambasador al carierelor la UE, Universitatea Româno-Americană din București, au fost, de asemenea, de un real interes.
Ziua de 28 noiembrie a debutat cu o dezbatere moderată de conf.univ.dr. Alunica MORARIU, coordonatorul CEFCAP și prodecan al FDSA, în cadrul căreia s-au analizat exemple de bune practici în dezvoltarea competențelor profesionale, prin stagii de practică pentru studenți.
Evenimentul s-a încheiat cu premierea participanților la competiția studențească, ai cărei câștigători au fost: Gînga Lavinia, Vulpe Andreea, Gîlcă Diana, Dumitriu Daniel Alexandru, Dițu Ioana Diana și Vatamaniuc Valentin Claudiu. La conferință au participat studenți de la programe de studiu din domeniul Științe administrative (Administrație publică, Poliție locală, Asistență managerială și administrativă, Management și administrație europeană), precum și din domeniul Drept (Drept și Drept european și internațional).
Conferința s-a bucurat de susținerea Ministerului Educației, a președintelui ANFP, Vasile-Felix COZMA, a șefului Serviciului Comunicare și Relații Internaționale, Adriana CÎRCIUMARU, și a tuturor invitaților – prof. univ. dr. Constantin ANECHITOAIE, conf. univ. dr. Anca Monica ARDELEANU, conf. univ. dr. Diana Camelia IANCU, conf. univ. dr. Cristian IFTENE, lector univ. dr. Dan VELICU. De asemenea, la buna desfășurare a evenimentului au contribuit lector univ. dr. Cristina BĂLĂNEASA, asist. drd. as. Andreea RUSU, ing. Ionuț CROITORU și, nu în ultimul rând, studenții voluntari.