Conform Ordinului nr. 3037/2025 privind aprobarea componenței nominale a Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS), emis de Ministerul Educației și Cercetării și publicat în Monitorul Oficial pe 31 ianuarie 2025, conf. univ. dr. Aurelian ROTARU, prorector cu activitatea științifică al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) devine membru al CNSC, pentru un mandat de 4 ani.
Consiliul Național al Cercetării Științifice este un organism consultativ care sprijină Ministerului Educației și Cercetării în îndeplinirea atribuțiilor de autoritate de stat pentru cercetare-dezvoltare, în coordonarea, finanțarea, monitorizarea şi evaluarea activităților de cercetare științifică din România. Scopul CNCS este să creeze un cadru de consultare și consens pentru susținerea excelenței în cercetarea științifică, în vederea atingerii și menținerii unei mase critice de cercetători esențiali pentru transformarea cercetării, dezvoltării și inovării într-un motor al creșterii economice și pentru dezvoltarea unor organizații de cercetare de înaltă performanță.
Conf. univ. dr. Aurelian ROTARU, prorector începând cu anul 2024, are o bogată activitate științifică, de predare și de cercetare. Din parcursul său profesional, amintim aici poziția de asistent universitar la Departamentul de Fizică al Universității Saint-Quentin-en-Yvelines, Versailles, Franța (2008), cercetător postdoctoral la Advanced Materials Research Institute (AMRI) din New Orleans, Louisiana, USA, cercetător invitat la Laboratoire de Chimie de Coordination (LCC), Toulouse, Franța. În cadrul USV, Aurelian Rotaru a fost șef lucrări (2010-2011), conferențiar (2011 – prezent), coordonator activitate de cercetare laborator NANOMAT (2015 – prezent) și prodecan al Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor (2020-2024). Pe lângă numărul important de lucrări științifice realizate, de stagii de cercetare efectuate, conf. univ. dr. Aurelian ROTARU a fost director de proiect sau membru în peste 20 de proiecte de cercetare naționale și internaționale.