Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava se situează pe treapta a 9-a, din 48 de poziții, în Clasamentul privind integritatea academică a universităților din România. Studiul și ierarhizarea au fost realizate de către Societatea Academică din România, având ca parteneri Uniunea Națională a Studenților din Elveția (VSS-UNES-USU) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Procesul de evaluare s-a desfășurat în cadrul proiectului „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților și schimbul de bune practici”, finanțat prin Programul de cooperare elvețiano-român. Proiectul reprezintă cea de-a III-a ediție a Coaliției pentru Universități Curate, fiind coordonat de Alina Mungiu-Pippidi, Marius Diaconescu, Andreea Petruț și Vlad Cherecheș.
Clasamentul a fost făcut public în data de 17 noiembrie, prin intermediul unei conferințe desfășurate la sediul Băncii Naționale a României. Au fost evaluate universitățile publice românești, cu excepția celor de arte, sub șase aspecte diferite: transparența și corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanței, managementul financiar, performanța academică și antidiscriminare, instituțiile fiind împărțite în final pe clase grupate în raport de numărul de stele acordate (de la 5 la 0). Aspectele negative principale care au condus la plasarea universităților în coada clasamentului au fost fenomene sau cazuri legate de nepotism, cazuri de plagiat, concursuri trucate, presiuni asupra studenților, averi suspecte ale rectorilor, politizarea educației etc.
Evaluarea a fost realizată pentru perioada 2012-2016 și a urmărit să cuantifice capacitatea universităților de a asigura integritatea procesului de educație. În pofida faptului că la stabilirea scorurilor finale nu s-au luat în calcul realizările comunităților academice în domeniul antidiscriminării, USV fiind cunoscută pentru mediul multicultural și multiconfesional tolerant pe care îl asigură, precum și pentru măsurile luate în direcția asigurării confortului persoanelor provenite din medii defavorizate sau cu dizabilități, și că la capitolul meritocrație, având în vedere vârsta tânără a multor conducători de doctorat și a unor domenii doctorale, scorul înregistrat nu a fost suficient de mare, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava s-a situat pe locuri de top la celelalte capitole evaluate, media celor cinci criterii așezând instituția noastră pe onorabilul loc nouă. În condițiile în care nici unei universități nu i-au fost acordate cinci stele, USV, cu cele trei stele obținute, se află în tabăra universităților care reușesc să asigure un nivel bun de integritate academică, confirmând reputația de instituție de învățământ care urmărește să ofere studenților o educație de calitate și promovează politici de asigurare a integrității actului educațional.
Evaluarea realizată este extrem de utilă în adoptarea unor politici de corecție și ameliorare a strategiilor interne ale universităților, obiectivul instituției sucevene în următorii ani constând în creșterea vizibilității cercetării la nivel național și internațional.