Prof.dr.ing. la Universitatea Dunărea de Jos, Galați
Se acordă titlu de “Doctor Honoris Causa” al Universității Ștefan cel Mare din Suceava pentru contribuții științifice deosebite în domeniul Industriei Alimentare și pentru merite deosebite în consolidarea și modernizarea învățământului românesc actual
Laudatio
Ne-am reunit astăzi, distinşi invitaţi, membri ai corpului academic al Universităţii Ştefan cel Mare, studenţi şi reprezentanţi ai mass-media, pentru a fi martori la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, domnului profesor universitar Petru Alexe.
Comunităţii academice sucevene îi este binecunoscută personalitatea profesorului Petru alexe, care şi-a asumat sarcini de mare răspundere în consolidarea şi modernizarea învăţământului românesc actual ceea ce urmează reprezintă o succintă prezentare a activităţii şi a principalelor sale realizări.
Domnul profesor universitar doctor inginer Petru ALEXE s-a născut la 30.04.1954 în localitatea Piatra Neamţ, judeţul Neamţ. În perioada 1978 – 1983 a urmat cursurile Facultăţii de industrii Alimentare, Acvacultură şi Pescuit din cadrul Universităţii „ Dunărea de jos” din Galaţi. În 1983 a obţinut diploma de inginer în domeniul Tehnologia şi Chimia Produselor Alimentare. În 1995, aceeaşi instituţie i-a acordat titlul de Doctor în Tehnologii şi echipamente în industria alimentară, în urma susţinerii publice a tezei de doctorat cu titlul „ Cercetări privind influenţa unor stresori fizici asupra fiziologiei animalelor în vederea creşterii calităţii cărnii destinate fabricării semiconservelor pentru export”. După stagiul de 1 an la Întreprinderea de Industrializarea Cărnii Galaţi, a fost încadrat în învăţământul superior universitar, întâi va inginer cercetător şi apoi ca asistent la catedra de Biochimie – Tehnologii în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentului, Universitatea „ Dunărea de Jos” din Galaţi, devenind unul din colaboratorii apropiaţi ai marelui profesor Constantin BANU. Parcurge toate treptele didactice şi în anul 2000, a devenit profesor pentru disciplinele Tehnologia cărnii, Proteine din surse neconvenţionale, Proiectare şi promovare produse noi.
În cei 25 de ani de activitate la catedră, domnul profesor universitar doctor inginer Petru ALEXE, a acoperit multiple sarcini didactice, concretizate atât în susţinerea cursurilor şi aplicaţiilor, cât şi la formarea şi educarea colectivelor Staţiilor Pilot de microproducţie pentru Industria Alimentară din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentului Galaţi, al căror director coordonator a fost timp de 10 ani, până în 1994.
Activitatea competentă de dascăl şi cercetător, precum şi capacitatea Domniei sale în formarea şi coordonarea colectivelor de cercetare s-au îmbinat în mod armonios cu preocuparea de formare a unor specialişti de valoare în domeniul tehnologiilor alimentare, evidenţiindu-se ca un adevărat exemplu de implicare şi dăruire în slujba învăţământului şi cercetării.
Cadru didactic şi cercetător de mare valoare, domnul profesor universitar doctor inginer Petru ALEXE şi-a asumat sarcini de mare răspundere în consolidarea şi modernizarea învăţământului românesc actual.
Activitatea de cercetare a Domniei sale abordează domeniul ingineriei alimentare, fiind orientată, în principal, pe următoarele direcţii:
- Tehnologii şi echipamente în industria alimentară
- Alimente funcţionale – Proteine alimentare;
- Biotehnologii alimentare;
- Proiectare şi promovare produse noi;
- Nutriţie umană şi biochimie
Pasiunea pentru cercetare a domnului profesor universitar doctor inginer Petru ALEXE, s-a manifestat încă de pe băncile facultăţii şi a fost răsplătită cu numeroase distincţii, dintre care amintim:
- Diploma de Onoare a Societăţii Române de Chimie – 2009
- Premiul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu” pentru lucrarea Alimente Ecologice (coautor)- 2009
- Premiul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu” pentru lucrarea „Manualul Inginerului de Industrie Alimentară” (coautor) – 2004
- Premiul Meritul pentru învăţământ gr. II, 2004
- Premiul special al Comisiei Centrale şi Premiul Special al secţiunii 6, Faza Naţională de Creaţie tehnico-ştiinţifică a studenţilor, Timişoara, 1989 (conducător ştiinţific).
- Premiul I – Faza naţională a Concursului de creaţie tehnico-ştiinţifică a studenţilor, Braşov 1988, secţiunea 6 (conducător ştiinţific).
- Premiul I – Faza naţionalã a Concursului de creaţie tehnico-ştiinţificã a studenţilor, Braşov 1988, secţiunea 15 (conducãtor ştiinţific).
Activitatea de cercetare ştiinţifică proprie a domnului profesor universitar doctor inginer Petru ALEXE este concretizată prin :
31 Cărţi:
- autor şi coautor la 23 cărţi editate în edituri centrale
- autor şi coautor în edituri universitare – 8 lucrări
98 Articole astfel:
- 21 publicate în reviste de specialitate din străinătate
- 7 publicate în străinătate în volum de lucrări
- 43 publicate în reviste de specialitate, anale universitare, buletine informative
- 27 publicate în volume de lucrări ştiinţifice ale Simpozioanelor de comunicări ştiinţifice
- 58 de Contracte de cercetare (prin competiţie), din care 15 ca şi director de proiect
- 8 Brevete de invenţie
- 30 de produse noi
Un criteriu după care ar trebui apreciată opera unei personalităţi ştiinţifice este şi cel al măsurii în care aceasta poartă un mesaj pentru viitor. Mai mult decât orice altă contribuţie, cele referitoare la statutul inginerului specialist din industria alimentară poartă în sine acest generos mesaj.
Beneficiind de rezultatele ştiinţifice obţinute de înaintaşi şi de experienţa acestora, profesorul Petru Alexe, a devenit nu numai un strălucit continuator ci şi un veritabil conducător de şcoală unde s-au format numeroase cadre didactice, cercetători şi doctoranzi. Datorită eforturilor susţinute ale Domniei sale, pentru ca inginerul din industria alimentară să îşi ocupe locul meritat în societatea noastră, s-a reuşit introducerea distinctă a domeniului „ Ingineria produselor alimentare” în cadrul domeniului fundamental „Ştiinţe Inginereşti” . Eforturile întreprinse pe această direcţie au fost răsplătite în anul 2009 şi cu numirea domnului profesor universitar doctor inginer Petru ALEXE în Consiliul Ştiinţific al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor din România.
Fidel cauzei de respectare profesională a statutului de inginer tehnolog, domnul profesor universitar doctor inginer Petru ALEXE, este iniţiatorul şi preşedintele Asociaţiei specialiştilor din Industria Alimentară din România – din învăţământ, cercetare şi producţie -, A.S.I.A.R., asociaţie care are ca scop promovarea industriei alimentare şi a specialiştilor de industrie alimentară din România, având printre obiective atât iniţiative legislative în relaţia cu guvernul şi parlamentul pentru situarea industriei alimentare între priorităţile economice ale României, cât şi implicarea directă în activităţi de cercetare-dezvoltare-inovare şi transfer tehnologic şi promovarea unor principii ferme pentru asigurarea securităţii alimentare precum şi apărarea deontologiei profesionale şi a drepturilor de proprietate industrială şi intelectuală pentru membrii asociaţiei.
În calitate de conducător de doctorat, atribuită de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare în 2006, profesorul Petru ALEXE îşi aduce o importantă contribuţie la dezvoltarea şi menţinerea unei puternice şcoli doctorale la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentului din Galaţi. În perioada 2006 – 2010 a condus un număr de 20 de doctoranzi dintre care 5 au obţinut deja titlul ştiinţific de doctor – inginer. În perioada de stagiu, a acţionat nu numai pentru acumularea unor cunoştinţe necesare elaborării tezei de doctorat, ci şi pentru formarea unei mentalităţi creative, care să conducă la obţinerea unor rezultate teoretice şi experimentale bazate pe noutate, originalitate şi progres. În acelaşi scop a căutat să dezvolte la doctoranzi deprinderea de a interpreta date şi fenomene, precum şi capacitatea de a-şi asuma responsabilitatea elaborării unui program de cercetare bazat pe creativitate şi inventivitate.
În calitate de prodecan şi apoi de Decan al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentului din Galaţi, a susţinut şi promovat ideea îmbinării armonioase a pregătirii fundamentale cu cea practică. Conştient de importanţa pregătirii fundamentale pentru asigurarea flexibilităţii în gândire a viitorilor specialişti, a susţinut întotdeauna importanţa pregătirii practice tehnologice care îi conferă viitorului specialist curajul şi siguranţa necesare pentru a trece la acţiune, la concretizare, optimizare şi implementare. Pornind de la aceste premize a încurajat iniţierea şi implementarea unor proiecte de cercetare dezvoltare concretizate prin îmbogăţirea bazei materiale a facultăţii cu platforme tehnologice si laboratoare de cercetare performante. Profesorul Petru ALEXE este membru activ al numeroase asociaţii cu caracter ştiinţific şi profesional, fiind apreciat pentru valoarea sa ştiinţifică, pentru ţinuta academică, profilul moral şi pentru modestia sa.
Portretul spiritual al profesorului universitar doctor inginer Petru ALEXE nu poate fi considerat complet fără menţionarea calităţilor sufleteşti care, în aceeaşi măsură ca şi cele intelectuale l-au definit ca pe un adevărat OM. Profesorul Petru ALEXE, s-a implicat întotdeauna în sprijinirea tinerilor cercetători, studenţi, doctoranzi, cadre didactice tinere, fie pentru clarificarea unor aspecte teoretice şi experimentale, concretizate în finalizarea unor granturi sau contracte de cercetare, fie pentru obţinerea unor burse internaţionale.
în calitate de expert evaluator permanent al Comisiei Ştiinţe Inginereşti II din cadrul Agenţiei Naţionale de Asigurarea calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a participat evaluarea şi promovarea programelor de studii ale Universităţilor din România, contribuind la promovarea unui învăţământ performant bazat pe criterii de calitate şi eficienţă a actului educaţional. De altfel domnul profesor doctor inginer Petru ALEXE i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa de către Universitatea din Oradea, ca o recunoaştere a meritelor Domniei sale în promovarea valorilor educaţionale în România.
Prin activitatea didactică în cadrul disciplinei Proiectarea, omologarea şi certificarea produselor noi, prin participarea în numeroase comisii de evaluare, prin sugestiile şi îndrumările acordate cu generozitate, profesorul Petru ALEXE, a contribuit direct sau indirect, la creşterea prestigiului şi la consolidarea renumelui Facultăţii de Inginerie Alimentară a Universităţii „ Ştefan cel Mare” din Suceava.
Pentru contribuţiile deosebite în domeniul Industriei Alimentare româneşti şi pentru eforturile depuse în dezvoltarea învăţământului şi cercetării ştiinţifice în Inginerie Alimentară la Suceava, membrii comisiei propun acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava domnului profesor doctor inginer Petru ALEXE.
Preşedinte:
- Prof. univ. dr. ing. Adrian GRAUR – Rector Universitatea „ Ştefan cel Mare” din Suceava
Membri:
- Prof. univ. dr. ing. Sonia GUTT – Decan al Facultăţii de Inginerie Alimentară – Universitatea „ Ştefan cel Mare” din Suceava
- Prof. univ. dr. ing. Dezy HOVHANNISYAN – Prorector European Regional Academy in the Caucasus
- Prof. univ. dr. ing. Dirk FLOTTMAN, – Decan al Facultăţii de chimie – Technical University of Aalen
- Prof. univ. dr. ing. Ioan Danciu – Decan al Facultăţii de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia mediului – Universitatea „ Lucian Blaga” din Sibiu
- Prof. univ. dr. ing. Gagyk TOROSYAN – Şeful Consiliului Academic “Chemical technology & Environmental Engineering” of Higher Attestation Commission of Republic of Armenia State Engineering University, Yerevan, Armenia
- Prof. univ. dr. Elena HLACIUC – Decan al Facultăţii de Stiinţe Economice şi Administraţie Publică – Universitatea „ Ştefan cel Mare” din Suceava
Laudatio
We got together today, dear guests, members of the academic corpus of the University “Stefan cel Mare” of Suceava, students and mass-media officials to witness the awarding ceremony of the title DOCTOR HONORIS CAUSA to Mr. university professor PhD. eng. Petru ALEXE.
The academic community of Suceava has been acquainted with Mr. university professor Ph D eng. Petru ALEXE’s personality who has undertaken great responsibilities in putting on a solid basis and rendering modern the present day Romanian education. What follows is a succinct presentation of his main activities and achievements:
Mister university professor PhD. engineer Petru ALEXE is born on the 30.04.1954 in the locality Piatra Neamţ, county Neamţ. In the period 1978 – 1983 he attended the Faculty of Food Industries, Aquaculture and Fishing within the University „ Dunărea de Jos” of Galati. In 1983 he got the engineer diploma in the field of Technology and Chemistry of Food Products. In 1995, the same institution awarded him the title of Doctor’s degree in Technologies and equipment in food industry, after having defended publicly the doctoral thesis entitled “Research on the influence of some physical stressors upon animals’ physiology in view of increasing the meat quality meant to export semi tinned food manufacture”. After 1 year probation time in the Enterprise of Meat Industrialization of Galati, he became employed in the higher education, at the beginning as engineer researcher and later on as assistant in the department of Biochemistry – Technologies within the Faculty of Food Science and Engineering, University “Dunărea de Jos” of Galati, becoming one of the closest collaborators of the professor Constantin Banu. He ran through all didactic stages and in the year 2000 became professor of the following discilines Meat technology, Proteins from non-conventional sources, New products design and promotion.
During the 25 years of didactic activity, Mr university professor PhD engineer Petru ALEXE, has accomplished many research tasks, resulted both in holding teaching courses and applications and training up and educating the teams of Pilot stations of micro production for Food Industry within the Faculty of Food Science and Engineering, University “Dunărea de Jos” of Galati, being its coordinating manager for ten years, up to 1994.
His high performing activity of teacher and researcher as well as his capacity of training up and coordinating research teams went harmoniously together with the concern of building valuable specialists in the field of food technologies, rendering himself evident as a real model of involvement and self-abnegation in the service of education and research.
High value teacher and researcher, Mr university professor PhD engineer Petru ALEXE, has assumed great responsibilities in putting a solid basis and rendering modern the present Romanian education system.
His research activity focuses on the field of food engineering, being mainly patterned on the following directions:
- Technologies and equipment in food industry
- Functional Foods – Food Proteins;
- Food Biotechnologies;
- New products design and promotion;
- Human nutrition and biochemistry.
The passion for research of Mr university professor PhD engineer Petru ALEXE, has been obvious since he was a student and rewarded by numerous prizes of which we mention:
- Diploma of Honour of the Romanian Society of Chemistry – 2009
- The Prize of the Academy of Agricultural and Forest Sciences „Gheorghe Ionescu” for the work Ecologic Foods (co-author)- 2009
- The Prize of the Academy of Agricultural and Forest Sciences „Gheorghe Ionescu” for the work „The Guidebook for Engineers in Food Industry ” (co-author) – 2004
- The Prize: Merit in education gr. II, 2004
- The Special Prize of the Central Commission and the Special Prize of section 6, National Phase of students’ technical-scientific creation, Timisoara, 1989 (scientific coordinator).
- The First Prize – National Phase of students’ technical-scientific creation, Brasov 1988, section 6 (scientific coordinator).
- The First Prize – National Phase of students’ technical-scientific creation, Brasov 1988, section 15 (scientific coordinator).
Mr university professor PhD engineer Petru ALEXE’s scientific research activity is represented by:
31 Books:
- author and co-author of 23 books published by central publishing houses
- author and co-author of university publishing houses – 8 works
98 Articles:
- 21 published in specialty journals from abroad
- 7 published in proceedings volume abroad
- 43 published in specialty journals, university annals, information bulletins
- 27 published in scientific proceedings volume of Symposia of scientific paper works
- 58 Research grants (by competition ), 15 of which as project manager
- 8 Invention patents
- 30 New products
A criterion according to which some scientific personality’s work should be appreciated by is also that regarding the message to be carried on by this one in the future. More than any other contribution brought by, the status of the engineer specialized in food industry carries itself this generous message.
Taking into consideration and advantage of the scientific results obtained by his predecessors and their experience, Professor Petru Alexe has become not only a remarkable successor but also an authentic leader of education where many teachers, researchers and PhD students have been trained. Due to his intense efforts, so as the engineer of food industry should occupy his deserved place in our society, the field “Food Products Engineering” has been introduced as a distinctive domain within the fundamental one “Engineering Sciences”. The efforts made in this direction were also rewarded in 2009 by appointing Mr university professor PhD engineer Petru ALEXE in the Scientific Committee of National Sanitary Veterinary and Food Safety Authority from Romania.
Faithful to respect the professional status of process engineer, Mr university professor PhD engineer Petru ALEXE is the initiator and president of the Association of Specialists in Food Industry from Romania – education, research and production – A.S.I.A.R., association which has in view to promote food industry and specialists in food industry in Romania, having as aims both legislative initiatives regarding the relationship with the government and parliament to consider the situation of Romanian food industry among the main economic priorities and direct involvement in research-development-innovation- technologic transfer activities as well as the promotion of resolute principles in order to ensure food security and support for professional deontology and protection for the association members’ rights of industrial and intellectual property.
As a doctorate coordinator, quality conferred by the National Attestation Council of University Titles, Diplomas and Certificates, in 2006, Professor Petru ALEXE is bringing significant contribution in the development and maintainability of a powerful doctoral school at the Faculty of Food Science and Engineering of Galati. In the period 2006-2010 he supervised a number of 20 PhD students, 5 of whom already got the doctor’s degree – engineer. During the workout period, he insisted not only on the acquisition of necessary knowledge to elaborate the doctoral thesis, but also on building proper creative mentality which should lead to the obtaining of some theoretical and experimental results based on novelty, originality and progress. With the same aim, he insisted for his PhD students to develop skills in interpreting data and phenomena as well as their capacity of taking responsibilities in carrying out a research programme based on creativity and ingenuity.
As a deputy dean and later on as a Dean of the Faculty of Food Science and Engineering of Galati, he supported and promoted the idea of combining successfully the fundamental qualification with the practical one. Being aware of the importance of fundamental qualification to provide the future specialists with flexibility in thinking, he has always pleaded for the technologic practical training which gives the future specialist the courage and safety necessary to take action, carry out, optimize and implement. Starting from these premises he encouraged the initiation and implementation of some research and development projects which have significantly endowed the logistics of the faculty by technological platforms and highly performing research laboratories. Professor Petru ALEXE is an active member of numerous associations of scientific and professional type, being appreciated for his scientific value, academic deportment, moral profile and modesty.
Mr university professor PhD engineer Petru ALEXE’s spiritual portrait can not be considered complete unless we mention his moral qualities which to the same extent as the intellectual ones have defined him as a real HUMAN BEING. Professor Petru ALEXE has always been involved in supporting young researchers, students, PhD students, teaching staff, either to help them clarify some theoretical and experimental aspects, materialized in carrying out some research grants and projects, or earn international scholarships.
As a permanent evaluating expert of the Commission of Engineering Sciences II within the National Agency of Ensuring Quality in Higher Education (ARACIS) he participated in evaluating and promoting study programmes of Universities in Romania, thus bringing great contribution to the development of highly performing education based on quality criteria and efficiency of the teaching act. Besides Mr university professor PhD engineer Petru ALEXE has been awarded the title of Doctor Honoris Causa by the University of Oradea, as acknowledgement for his merits in promoting educational values in Romania.
By his teaching activity within the discipline New products design, homologation and certification, by participating in many evaluation commissions, due to his generous suggestions and guide lines, professor Petru ALEXE has brought directly or indirectly contribution to the increase of prestige and reinforcement of high reputation of the Faculty of Food Engineering within the University “Stefan cel Mare” of Suceava.
Due to his remarkable contributions in the field of Romanian Food Industry and efforts made to develop the higher education and scientific research in Food Engineering of Suceava, the commission members nominate Mr university professor PhD engineer Petru ALEXE to be awarded the title of Doctor Honoris Causa by the University “Stefan cel Mare” of Suceava.
President:
- Prof. PhD. eng. Adrian GRAUR – Rector of „ Ştefan cel Mare” University of Suceava
Members:
- Prof. PhD. eng. Sonia GUTT – Dean of Food Engineering Faculty – University „ Ştefan cel Mare” of Suceava
- Prof. PhD. eng. Dezy HOVHANNISYAN – Vice rector of European Regional Academy in the Caucasus, Armenia
- Prof. PhD. eng. Dirk FLOTTMAN, – Dean of Chemistry Faculty – Technical University of Aalen
- Prof. PhD. eng. Ioan Danciu – Dean of Agricultural Sciences, Food Industry and Environmental Protection Faculty University „ Lucian Blaga” of Sibiu
- Prof. PhD. eng. Gagyk TOROSYAN – Head of Academic Council “ Chemical technology & Environmental Engineering” of Higher Attestation Commission of Republic of Armenia – State Engineering University, Yerevan, Armenia
- Prof. PhD. eng. Elena HLACIUC – Dean of Economics and Public Administration Faculty – University „ Ştefan cel Mare” of Suceava