SCOPUL PROCEDURII
Procedura stabileşte modalităţile prin care se efectuează recunoaşterea diplomei de doctor şi a titlului de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional obţinute în instituţii de învăţământ universitar acreditate din străinătate şi celor care doresc să activeze în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.
DOMENIUL DE APLICARE
Procedura se utilizează în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava pentru recunoaşterea diplomei de doctor şi a titlului de doctor obţinute în instituţii de învăţământ universitar acreditate din străinătate.
CONŢINUT
Instituţiile acreditate de învăţământ superior, unităţile şi instituţiile de drept public şi de drept privat cuprinse, conform normelor legale, în sistemul naţional de cercetare-dezvoltare recunosc diploma de doctor şi titlul de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional, obţinute la:
a) instituţii acreditate de învăţământ superior sau de cercetare-dezvoltare dintr-un stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană;
b) instituţii acreditate de învăţământ superior sau de cercetare-dezvoltare incluse în Lista universităţilor de prestigiu din alte state, aprobată prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, actualizată periodic;
c) instituţii acreditate de învăţământ superior sau de cercetare-dezvoltare care fac obiectul unei convenţii internaţionale de recunoaştere reciprocă, încheiate la nivel interguvernamental sau interuniversitar.
În situații diferite față de cele prevăzute la paragraful anterior, recunoașterea diplomei de doctor și a titlului de doctor obținute în străinătate se face de către CNRED.
Recunoaşterea diplomei de doctor şi a titlului de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional obţinute în instituţii de învăţământ universitar acreditate din străinătate se realizează în scopul înscrierii la programele postuniversitare, obţinerii abilitării, ocupării unei funcţii didactice sau de cercetare în cadrul USV.
Actele de studii supuse recunoaşterii sunt autentificate cu apostila de la Haga pentru statele care sunt părţi ale Convenţiei privind apostila de la Haga, iar pentru celelalte state actele de studii sunt supralegalizate sau însoţite de adeverinţa de autenticitate emisă de către autorităţile competente din ţara de provenienţă.
În cazul unui program de studii organizat în comun de instituţii de învăţământ superior acreditate din România şi din străinătate, finalizat cu eliberarea unei diplome de către fiecare instituţie, actul de studii eliberat de instituţia din străinătate nu se supune procedurii de recunoaştere, diploma eliberată de instituţia de învăţământ superior din România conferind toate drepturile.
În vederea recunoaşterii, solicitantul va depune un dosar care cuprinde:
a) cerere de recunoaştere – formular tip;
b) actul de identitate – copie şi traducere legalizată (dacă este cazul);
c) dovada schimbării numelui (dacă este cazul) – copie şi traducerea legalizată;
d) diploma de doctor –copie şi traducerea legalizată;
e) documente care probează încadrarea instituției emitente, prevăzută la art. 5.1.1.
Dosarul se poate depune la registratura USV, se poate trimite prin poștă sau prin sistemul PCUe, sub semnătură electronică.
Decizia de recunoaştere / nerecunoaştere a diplomei de doctor şi a titlului de doctor în ştiinţe sau într-un domeniu profesional se emite de către Rectorul USV şi este valabilă şi produce efecte juridice la nivelul USV, eliberându-se atestatul de recunoaștere.
Eliberarea documentului de recunoaştere
Atestatul de recunoaştere se eliberează titularului sau unei persoane împuternicite prin procură notarială.
În cazul pierderii, distrugerii sau deteriorării documentului eliberat de recunoaştere, se eliberează, la cerere, un duplicat al acestuia, după consultarea arhivei.
Căi de atac
Decizia Comisiei de recunoaştere poate fi contestată o singură dată, în termen de 10 de zile de la comunicare, printr-o cerere motivată care se depune la registratura USV, se transmite prin poştă sau prin intermediul PCUe.
Rezultatele constatate de Comisia de contestații sunt consemnate într-un proces-verbal care va face parte din dosarul de recunoaştere şi care va fi semnat de toţi membrii comisiei de contestaţii.
Durata de soluţionare a contestaţiei este de maxim 10 de zile lucrătoare de la data înregistrării contestaţiei. Termenul de soluţionare prevăzut se poate prelungi în cazuri justificate, solicitantul fiind informat în scris, prin curier poştal sau poştă electronică.
Soluția comisiei de contestație, consemnată într-un proces-verbal, poate fi atacată la instanțele competente de pe raza municipiului Suceava.
Detalii despre procedură se găsesc la link-ul următor: PO-SG-20_3 Procedura operațională privind recunoaşterea diplomei de doctor şi a titlului de doctor obţinute în străinătate
Date de contact
Str. Universității nr.13, 720229 Suceava, România
Tel: +40 230 520 081 Fax: +40 230 520 080
Web: www.usv.ro
Secretar Școala Doctorală – Anca Filote
Tel: +40 230 520 081/int. 572
E-mail: ancafilote@usm.ro