Patrimoniul universal
Situată în frumosul ţinut multicultural al Bucovinei, USV este înconjurată de cea mai mare densitate de monumente UNESCO din această parte a Europei şi de numeroase peisaje pitorești ce oferă studenţilor oportunităţi extraordinare pentru activităţi extra-curriculare.
Universitate acreditată
USV este o instituţie de învăţământ superior de stat acreditată cu profil mixt (ştiinţe umaniste ale vieţii şi pământului, tehnice şi economice) ce oferă o educație universitară și post-universitară la standarde de înaltă calitate cu un cost relativ scăzut.
Grad de încredere ridicat
În urma evaluărilor instituţionale externe, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior a acordat USV calificativul “Grad de încredere ridicat”, acesta fiind cel mai înalt calificativ pe care îl poate primi o universitate din sistemul naţional de învăţământ.
Instruire multidisciplinară
USV are în componență 11 facultăţi: Drept și Științe Administrative, Economie, Administraţie și Afaceri, Educaţie Fizică şi Sport, Inginerie Alimentară, Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică, Istorie şi Geografie, Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Medicină și Științe Biologice, Silvicultură, Ştiinţe ale Educaţiei.
Cercetare și dezvoltare
USV este acreditată ca unitate națională de cercetare și dezvoltare de către Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică. Personalul academic împreună cu cei peste 300 de doctoranzi ai USV efectuează o intensă activitate de cercetare, dezvoltare și inovare recunoscută la nivel internațional.
Schimburi internaționale
La USV studiază circa 9000 de studenţi sub coordonarea a circa 600 de cadre didactice titulare și asociate și cu asistența administrativă a 400 de persoane. Prin intermediul celor peste 150 de parteneriate internaționale ale USV, studenții pot efectua stagii de studiu și cercetare în instituții de învățământ superior din peste 50 de țări.
Peste 120 programe de studiu
USV asigură un curriculum cuprinzător, cu mai mult de 120 de programe de studii la nivel de licenţă, masterat, doctorat, post-doctorat și formare continuă. Informații detaliate privind programele de studiu și condițiile de admitere pot fi consultate pe pagina web: admitere.usv.ro
Timp liber, recreere
Studenţii îşi pot desfăşura practica de specialitate și alte activități academice la Cabana Şipoţel, la baza didacticǎ Gălăneşti şi la Centrul Teritorial de Învăţământ din Vatra Dornei ce oferă spaţii de cazare și învăţământ confortabile utilate cu mijloacele tehnice necesare derulării cu succes a proiectelor cu caracter aplicativ şi recreativ.
Evaluare externă
USV se situează pe poziția a 4-a în clasamentul național la universităților efectuat de compania germană Kienbaum Management Consultants și revista Capital privind corelarea ofertei educaționale cu nevoile actuale ale mediului socio-economic. În cadrul studiului au fost chestionați peste 3000 absolvenți de învățământ superior și 400 angajatori.
Activități cultural-sportive
Campusul universitar USV dispune de un complex de nataţie şi kinetoterapie, un teren de sport acoperit, o sală de sport, un observator astronomic, o bibliotecă și Auditorium-ul Joseph Schmidt, unde studenții pot efectua, în condiții moderne, activități recreative, culturale și sportive.
Dotări la standarde înalte
Studenţii au la dispoziţie 20 corpuri de clădire cu o suprafaţă totală construită de aproximativ 56 000 m2 în cadrul cărora funcționează 140 laboratoare cu o capacitate totală de 2 100 locuri, 41 săli de curs şi seminar cu o capacitate totală de 2 900 locuri, 6 cămine studențești cu 1050 locuri de cazare.
Proiecte de viitor
Lac pentru sporturi nautice, sală polivalentă, parc dendrologic, complex de sere, centre de cercetare în nanotehnologie și biotehnologie, casă de cultură, cămine studențești şi bibliotecă sunt doar câteva dintre elementele cuprinse în proiectul urbanistic al celui de al doilea campus USV, campus ce se va întinde pe o suprafaţă de 30 ha situată la 3 km de actualul campus.