Scopul proiectului
Distribuția spațială a speciilor de arbori forestieri va cunoaște modificări importante sub influența schimbărilor climatice. Mobilitatea arborilor fiind redusă, se observă deja regresul unor specii, care se traduce printr-o mortalitate ridicată și prin dificultatea regenerării naturale. Întrebarea-cheie în gestionarea pădurilor este aceea de a identifica specia cea mai potrivită din punct de vedere al condițiilor climatice locale. Pentru a spori reziliența pădurilor și pentru a asigura o continuitate a serviciilor ecosistemice oferite, se pune tot mai mult accent pe avantajul amestecurilor de specii de arbori, cu condiția de găsi speciile potrivite. Din punct de vedere științific, aceste întrebări fac necesară evaluare interacțiunilor dintre specii, deoarece reacția unui arbore la un anume nivel de stres climatic este influențată de interacțiunile dintre specii prezente local (cu care intră în competiție pentru lumină, nutrienți și apă).
Obiectivele proiectului
Pentru a evalua impactul provocat de schimbările climatice asupra pădurilor din România, proiectul își propune să furnizeze cunoștințele cantitative necesare cu privire la trăsăturilor speciilor. Starea pădurilor României este analizată pentru o perioadă de 100 de ani în scopul de a evalua opțiunile de adaptare ale managementului forestier.
Sunt prevăzute în cadrul proiectului publicarea a 6 articole ISI și participarea la o conferință internațională.
Obiectivele specifice
O1: îmbunătățirea cunoștințelor actuale despre trăsăturile fundamentale ale speciilor de arbori și în special trăsăturile alometrice ale speciilor (species traits). Măsurătorile vor permite cuantificarea variabilității spațiale în alometria arborilor pe un set de specii și suprafețe de probă reprezentative.
O2: evaluarea cantitativă a impactului schimbărilor climatice asupra structurii, compoziției și productivității pădurilor din România. Caracteristicile deosebite ale pădurilor românești, precum stocurile mari realizate și proporția ridicată a amestecurilor sunt de un interes real pentru comunitatea științifică.
O3: evaluarea impactului managementului asupra serviciilor ecosistemice forestiere și a potențialului pădurilor de adaptare și reziliență a acestora la schimbările climatice. În modelele care simulează evoluția pădurii la nivel de peisaj vor fi implementate și testate scenarii de management și va fi evaluat impactul acestora asupra resurselor forestiere și a funcțiilor / serviciilor ecosistemice principale.
O4: Perspective ale gestionării adaptative sau conservatoare. Acest obiectiv sintetic (O4) este de a formula recomandări relevante pentru politici cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra biodiversităţii, stocurilor şi a furnizării serviciilor ecosistemice în România.
Metodologia cercetării
Adaptarea pădurilor la condițiilor climatice viitoare presupune descrierea cantitativă a condițiilor inițiale (actuale), realizarea predicțiilor asupra condițiilor viitoare pe un interval de 100 ani și modelarea distribuției speciilor de arbori în funcție de aceste condiții noi.
Una dintre dificultățile majore și recurente în dezbaterile știință-politică este reconcilierea scărilor spațiale. Într-adevăr, în timp ce predicțiile la scară mare (continent, țară) sunt relevante pentru elaborarea politicilor publice europene și naționale, cercetările regionale sunt adesea mai pertinente la scară regională din două motive de bază: 1) consecințele schimbărilor climatice și amploarea lor sunt variabile, cu mari discrepanțe regionale legate de contextul local; 2) când se doresc predicții cu relevanță pentru gestionarea forestieră, acestea trebuie să integreze o mulțime de parametri care pot fi documentați și calibrați doar la scară locală. În timp ce scara mare surprinde tendințele globale esențiale, scara regională este o scară obligatorie pentru a integra în ea impactul schimbărilor climatice și deci de a deduce potențialul de adaptare a pădurilor printr-o gestionare adecvată. Studiul își propune să combine ambele scări, pentru a putea elabora recomandări de politici publice adecvate contextului național, dar și contextului local al gestionării unor tipuri de păduri.