Date identificare proiect
Titlul proiectului: ForBIOME – Calibrarea condițiilor pentru un salt tehnologic în estimarea biomasei forestiere
Acronim: ForBIOME
Numărul contractului: PN-III-P2-2.1 – PED – 2016 – 1540, Contract 191PED/2017
Finanțare: PN III, Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare și inovare
Buget: 475.000,00 lei
Durata proiectului: 16 luni (01.09.2017-31.12.2018)
Autoritatea contractantă: Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării.
Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării www.uefiscdi.gov.ro
Persoana de contact pentru Autoritatea Contractantă:
Corina LICA – UEFISCDI,
București, nr. 21-25, sector1, birou 423, etaj4,
tel. 021/3080 584,
e-mail: corina.lica@uefiscdi.ro
Persoana de contact pentru contractor:
Olivier BOURIAUD
obouriaud@gmail.com
Str. Universității, 13, 720229, Suceava
Tel. + 40751160575
Descrierea proiectului
Scopul proiectului
Scopul proiectului este de a elabora un protocol de utilizare a scanerului laser terestru în inventarierile forestiere. Prin precizia și rapiditatea lui, scanerul terestru oferă posibilitatea de a măsura suprafața unor obiecte la distanțe de câteva zeci de metri. Cu toate acestea, performanța scanerului pentru a determina volumul aerian al arborilor în condiții reale de mediu forestier rămâne scăzută, în primul rând din cauza fenomenului de obstrucție, respectiv a faptului că ramurile sau un arbore vecin pot deveni un obstacol pentru fascicolul laser. Datorită acestui fenomen, aplicabilitatea aparatului este încă destul de scăzută.
Obiectivele proiectului
Prin lucrările acestui proiect de cercetare dorim să testăm în teren performanțele scanerului și să le comparăm cu măsurătorile clasice. Vor fi testate capacitatea de a estima diametrul la 1.3 m și înălțimea totală a arborilor, volumul total aerian și biomasa aeriană.
Obiectivele specifice
O1: de a determina care sunt limitele scanerului TLS în condiții critice, precum în arborete dense și în arborete aflate pe pante foarte mari. Inventarierea se va face cu scanerul TLS și va furniza estimări cantitative (diametru de bază, înălțimea) pentru toate categoriile de vârstă din arboretele existente, chiar și pentru acele arborete care implică o inventariere mai dificilă, din suprafețele de probă cel puțin la fel de mari create anterior (500 m2). Arboretele cu o desime mare sunt acele arborete care au o vârstă mică (arborete tinere), iar numărul arborilor pe hectar poate ajunge până la mii de exemplare. Similar, se va executa și pentru arboretele aflate pe pante mari din zona montană. În ambele situații, precizia măsurătorilor efectuate de operator este redusă.
O2: de a valida tehnicile scanerului TLS prin comparare cu inventarierile clasice. În acest sens, se regăsesc două tipuri de validare a datelor extrase din scanări: 1) prin preluarea parametrii clasici (diametru, înălțime), înlocuind astfel măsurătorile clasice efectuate în mod tradițional; 2) prin evaluarea directă a biomasei arborilor.
O3: de a determina utilitatea scanerului TLS în realizarea unor estimări corecte a volumului ramurilor. Un progres important în inventarierea arborilor ar fi evaluarea în mod distinct și cu suficientă precizie a volumului comercial și a volumului total al arborelui. Dezvoltarea unor ecuații prin folosirea scanerului TLS prezintă un potențial ridicat pentru îmbunătățirea rezultatelor inventarierii tradiționale.
Metodologia cercetării
Compararea volumului și a biomasei estimată de scaner cu cea reală presupune scanarea unor arbori pe picior și măsurarea lor pe teren după doborârea lor. Măsurătorile după doborâre sunt măsurători de diametru de-a lungul fusului și măsurători de masă verde a ramurilor. Se măsoară de asemeni densitatea, prin prelevare de eșantioane de lemn cu burghiul Pressler la diverse înălțimi pe lângă fusul și la baza ramurilor. Metoda de lucru pe teren presupune următoarele etape: arborii sunt scanați pe picior pe 3 suprafețe de probă (30 x 30 m). Suprafețele de probă sunt inventariate cu metode clasice (fir cu fir). Arborii marcați sunt doborâți în procesul normal de exploatare și măsurați. Se vor preleva eșantioane în vederea stabilirii densității în laborator. Pentru efectuarea lucrărilor, sunt necesare trei suprafețe de probă ușor accesibile în arborete de fag de 40 de ani, 60 de ani, 80 de ani, iar în cadrul acestor suprafețe trebuie să existe cel puțin 5 arbori marcați în fiecare suprafață.
Echipa proiectului
Prenume, Nume |
Rolul în cadrul proiectului |
Expertiză |
Olivier Bouriaud |
Director de proiect |
Biometrie |
Mihai – Leonard Duduman |
Cercetător post-doctoral |
Metodologia cercetării aplicate, biometrie |
Iulian – Constantin Dănilă |
Cercetător post-doctoral |
Biometrie |
Vasile – Cosmin Coșofreț |
Tânăr cercetător |
GIS |
Ramona – Elena Scriban |
Tânăr cercetător |
GIS |
Rezultate și rapoarte
—
Galerie foto
—-
Contact
Director de proiect:
dr.ing. Olivier BOURIAUD
obouriaud@gmail.com
Str. Universității, 13, 720229, Suceava
Tel. + 40751160575